Evo ovdje je slikovni primjer jedne "cevi"/tube.
Najoptimalnije je da je Helmholtz resonator oblike kugle/okrugao ili kako se ka?e.
A dobar kompromis je cijev... ili je dobije? badava (u velikim građevinskim ala Bauhaus, Merkur kučama imaju namotane na takve cijevi raznorazne folije i slično te im je to odpad pa ih mo?e? da uzme? dosta) du?ine 1-2m... ili kupi? cijev za 10+? na metar...
Izračuna? kakav volumen mora da ima jedan prekat, rasporedi? pametno te prekate u jednoj cjevi (jer ne treba neki volumen za recimo 90Hz ako je ni?e onda tome prikladno...) tako da ima? čim dulju helmholtz cijev, i u jednom elementu onda ima? 2, 3... resonatore a koji slu?e i kao cilindrični difuzori

(i zato čim dulja ako hoče? malo dodatne difuzije).
Te cijevi koje ja upotrebljavam imaju dosta debelu stijenu (plastika min. 7mm) i ima nisku vlastitu resonantnu frekvenciju, ako ne treba da je mobilan elemenat mo?e i da je cijev betonska

).
Unutra nafiluje? kamenu vunu 15, 30 mo?da 50kg/m3 (pa malo se igraj da ne ispadne da sam ba? ja jako pametan oko Helmholtza

)
Vi?e gura?, ?iri je Q i ni?a absorpcija te vi?e neutralan rezonatorski elemenat!
Praznije je u?i je Q i mnogo veči je absorpcijski koeficijenat i vi?e "pjeva" ... kao velika boca...
Onda napravi? jednu rupu (inače če? dodatno zakomplicirati), dosta manju nego za koju si pretpostavio po formuli da bi morala da bude i onda sa mikrofonom mjeri? ?ta se de?ava (Boggy mi je savjetovao da mjerim na oko 10-20 cm u slobodnom prostoru)...
Rupu prilagođava? dok mjeri? i pusta? test tonove a ima? i neke opise u tim linkovima kako se optimizuje neck/ port... pa nije lakoako hoče? optimalan "maksimum"... a mo?e? i da baci? kamo hoče? neku kutiju sa rupom/rupama i očekuje? da če ne?to dat od sebe
Ili idi sa membranskim absorberom nekoliko lak?i je

... iako treba opet paziti kako je pričvr?čen i ?to da? u airgap... opet merenja... ali malo manje istra?ivanja...
Na membranskog ne sme? ni?ta vje?ati, jer če? promijeniti karakteristiku djelovanja.
Oba rezonantna absorbera te Helmholtz te membranski mora? da pozicionira? gdje je u prostoru maksimalan pritisak!, da dosti?e svoj največi potencijal: svi dvouglovi, trouglovi, povr?ine zidova ali treba paziti gdje se nalazi problematičan specifičan mod... ako ne drugo miči dok mjeri? i vidjet če? (membranskog če? te?ko micati

jer mora da je "airtight sealed" ili če? imati opet drugih problema...)...
Je li koliko toliko a i da ne idem do tebe i sam napravim