View Single Post
Old 21-02-2011, 05:36 PM   #234
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Default Re: Mike Vale - od nule do finala

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
Surfer oprosti ali doista se uopče ne razumeš u akustiku

Ajde barem da prečitaš od početka. Školjka studija (vanjske zidane stene i knauf podkonstrukcija) služi prvenstveno soundproofingu, studio se nalazi u industrijskoj zoni u tiskarskom skladištu. Ti zidovi djeluju kao membranski absorberi kao po drugoj funkciji (veoma nizko... probano je da je upotrebljen čim više pasivan odnosno porozan način tretmana a ne kao John Sayers i Wes Lachot stara klasična rešenja...) a po prvoj funkciji prvenstveno za soundproofing!

Absorber po absorber - modularni tip! dizajna zbog želje vlasnika a dizajn je primjer klasičnog LEDE principa!

E kad to razumiješ uočit češ zašto tako!

Imaš izmeren frekvencijski odaziv koji je odličan te RT60 koji kaže da može još mrtvlje gledano na specifički volumen, a baš pre par dana je dodano još nekoliko elemenata (skuplja pare mic po mic, nije u Americi) tako da se približava optimalnoj reverberaciji (po AES, EBU, ITU...).

Ajde koliko misliš da je u drugim referentnim kontrolnim sobama volumensko/ procentuelno gledano akustičkog tretmana?!

Ajde malo pogledaj to:
http://www.gearslutz.com/board/photo...on-thread.html
... ima toga još, to je prvi koji mi je pao na pamet.

Da ne komentarišem klasičan N-E od Tom Hidleya... e onda je to tek početna količina uložene izolacije

Ja kao čovjek koji se ne razumije u akustiku znam samo da se nikad ne grade paralelni zidovi i stropovi.
Znam i ja da je konstrukcija prvenstveno namijenjena soundproofingu.
Ali dok se izrađuje konstrukcija se vodi račun i o akustici a ne zidaju se paralelni zidovi i stropovi pa se onda razmišlja o standing waveovima, absorbciji i difuziji

Kao da ja snimim vokal na 16bita/32 khz i onda miksam na 24bita/96 khz da dobijem bolji zvuk.

U ovom prostoru je praktički koliko vidim 90% svih površina osim poda pokriveno ili absorberima ili difuzorima.
Zašto to nije rješeno odmah u startu prilikom gradnje?
Dakle, tretirano u zidovima ispod akustičke tkanine a tek onda dolazi room tuning modularnim sistemima.
Absorber po absorber pa tako sve do 50 absorbera nije modularni pristup nego tapkanje u mraku.
Ovdje mi se čini da je samo pitanje dana kad će se absorberi početi stavljati i po podu.

Dakle , ja ne govorim da je ovdje previše tretmana, ja govorim o tome da je toliki tretman odavno trebao biti inkorporiran a ne naknadno vješan po zidovima.

Isto tako ne vidim nikakav razlog za vješanje nekakvih difuzora do kojih zvuk uopće ne može doprijeti jer je pod jedina refleksivna površina.
Radio sam u dosta studija u Europi osobno, od home studija do multi-million facilities a i vidio puno slika i još nisam nikad u životu vidio difuzore na stropu osim eventualno u cloudu i to u 1% svih dizajna, a naročito ne difuzore koji nešto glume na stropu ispred zadnjeg zida jer tamo zasigurno nemaju nikakvu funkciju.

Zašto nije kompletan zadnji zid pokriven difuzorom?
Kakav je to LEDE dizajn ako je zadnji zid pokriven sa više absorbera nego difuzora?

Mislim, meni je svejedno ako je zvuk dobar na kraju ali mi se čini kao loš dizajn u startu.
NHF

P.S. Mike , sviđa mi se tvoja muzika. A muzika je najbitnija

Last edited by Surfer; 21-02-2011 at 05:44 PM.
Surfer is offline   Reply With Quote