Quote:
Originally Posted by dogmeat
@disco
mislim da je tvoj zanos produkt olakog shvatanja dizajna hardvera, ne kazem ti ovo zato sto sam los covek, nego zato sto znam sta to ukljucuje, postoje jednostavnije stvari vezane za dizajn instrumenata, regularne pedale, efekti i slicno i to izrada klonova, po semama koje si skinuo sa neta ili sam precrtao sa nekog hardvera, opet, redizajn pedala nije toliko jednostavan, osim u slucaju fuzz-a i distorzije gde se igras tranzistorima i diodama i gledas sta ti daje uslovno bolji zvuk
.................................................. .............................
|
+1 - Lepo receno. Ove zezancije od DIY shema za distorziju po netu su dobre za razbibrigu, ali dok ne napavis - ne znas sta te ceka. Jednio da neko postavi snimak...
Distorzija je jedno, a zvuk ampa je drugo sto daje trece tj konacni zvuk. Video si npr u NI GUITAR RIG pluginu, da se prvo odabere distorzija, pa se odabere simulacija zvuka pojacala i to je to. Distorzija je efekat koji ustvari distorzira (izoblicuje) signal sa gitare - najcesce rezuci mu vrhove (clipping) i pretvara ga u nesto drugo, menjajuci mu osnovni oblik i dodajuci mu harmonike. Nacin na koji moze signal da se izoblici, nije jedan i po tome se razlikuju razliciti modeli distorzija. Mogu da imaju i razne filtere za filtriranje i slicne stvari. E sad, ako taj zvuk propustis kroz gitarski pojacivac, dobices dodatnu kolorizaciju i to je uglavnom finalni zvuk. Nekad se distorzija integrise uz te gitarske pojacavace, tako da na pojacalu direktno biras zvuk. Poenta pojacala je sto svako to gitarsko pojacalo daje svoj pecat zvuku i da bi rekreirao odredjeno pojacalo hardverski, morao bi da upotrebis isti zvucnik/drajver kao original, isti pojacivac kao original, cak i isti oblik kutije. Dakle sama distorzija je cisto elektronski efekat, koji bi mogao da se lako napravi, dok je amp neka kombinacija akustike, elektronike i svega po malo...
Quote:
Originally Posted by disco violence
Kazes nemam pojma kako bi zvucalo.Evo jednog totalno laickog pitanja,sta je to sto odredjuje zvuk distorzije,kad covek pocne da pravi nesto s namerom da dobije odredjeni zvuk.
|
E ovo bi morao da pitas nekog ko se bavi samim dizajnom hardvera. Odabirom komponenti za koje znaju kakve osobine imaju, primenjujuci razne njima znane pod-sheme za pojedine delove nekog uredjaja i tako dalje... Gledajuci u osciloskop, slusajuci kako zvuce pojedine faze rada...
Ako te ne mrzi da citas, evo malo teksta na temu distorzije :
http://en.wikipedia.org/wiki/Distortion_(music)