Quote:
Originally Posted by marko.masina
može li savjet za superchunkove , mislio sam staviti role (zamotanu kamenu vunu u roli) dva komada jedno na drugo, jer kako se vidi na slici vrata mi ne dopuštaju da stavim dimenzije superchunka 50X50 x 262, a sa druge strane gdje mi je prozor Attachment 9083 te ću morati napraviti neki prijenosni superchunk /tipa kao onaj kod Eomsia.
Gustoću trapova bih stavio do 100 kg/m3, mislim da je to OK.
|
Superchunk se "originalno" pravi seckanjem kamene vune odredjene gustine u trouglove injihovim slaganjem u uglove sobe, horizontalne i vertikalne. Stavljanjem samo rolne meke kamene ili staklene vune u iste te uglove je moguce i vec su to ljudi radili kao prirucno resenje, cak su ih stavljali dodatno u kese za djubre (one velike), ali tada se dobija apsorber nepoznatih karakteristika (kesa/folija formira membranu i sprecava protok vazduha kroz strukturu kamene vune) i tako nesteo se ne moze preporucivati osim ako nije trazeno neko prenosno, privremeno i jako jeftino resenje.
Quote:
Originally Posted by marko.masina
Dali je veličina Clouda dovoljna za ovu prostoriju ?
na Cloudove bih stavio neki gušći tervol tipa preko 100kg /m3.
Također cloud bih stavio pod kutem od 10 stupnjeva, dakle da počme u razini prozora (40 cm od visine plafona) te da se penje negdje do polovine
sobe da dođe do 10cm ?!
|
Po mom iskustvu ne postoji termin "dovoljno" ako pricamo o apsorpciji niskih frekvencija u sobama 30-200m3. Pod niskim frekvencijama podrazumevam sve sto nameravate da cujete ne puno izmenjeno od originala ispod 200Hz.
Cloudom treba pokriti sav preostali prostor koji ostane od superchunksova u uglovima na plafonu. Ugao od 10 stepeni nije los, ali moze biti i bilo koji manji koji ce spreciti flutter echo, mozda sajle na kojima se bude drzao uciiniti "podesivim"? Treba ostaviti mesto za rasvetu, ako ce ici po ivici clouda.
Posle heavy tretmana soba ce biti prilicno "zagluvljena" sto ce se i izmeriti merenjem RT60, te se mora planirati "vracanje" zivosti u prostoriju i formiranje blagog difuznog zvucnog polja, binarnim difuzorima. Posle toga nam se javlja prijatnost u prostoriji, s jedne strane zato sto bass vise ne divlja onoliko koliko je divljao (veoma neprijatno), a nemamo mrtvilo iznad 1kHz (takodje veoma neprijatno). Obe opisane i negativne pojave izazivaju zamor i nemotivisanost za rad na duze vreme. Pri tom postoje osobe koje mogu da rade i u netretiranom prostoru, ali njihov broj koji to uspeva je jako mali.
Eto... to je neki princip ukratko.
pozdrav
bogi