Quote:
Originally Posted by NLP
........
O tome sam privatno pričao sa Boggy-em ali nemamo toliko para, da kupimo veoma skupe aparature koje omogučavaju merenja impedanse "in-situ" (na licu mjesta) i "što se sve" dešava sa zvukom kad prelazi različno guste materijale itd. ... kakve sve "tačno" anomalije se pojavljuju kod rezonatorskih absorbera itd ...
.........
|
Hteo bih samo da dopunim ovo sto si naveo oko cene opisane aparature, da bi clanovi foruma imali jasniju sliku o kojim je tu parama rec, jer, nekome je puno 100 a nekome 1000EUR, dok je ovde, ako se dobro secam bilo rec o otprilike ceni koja treba za dva solidna korejska automobila klase "
Subcompact Car" samo za "mikrofon", odnosno test sondu, pripadajuci pojacavac i software.
Vec sam ranije rekao da je nekakva generalizacija apsorbera neostvariva potraga i s obzirom na sarolikost problema koji se na terenu moraju resavati sa onim sto nadjes u blizini od materijala...
Gomila formula vazi za beskonacnu ravan, za (beskonacni) pun prostor ili poluprostor... ovde imamo male prostorije... teorija koja nam je do sada dostupna ne vazi preterano... cak i Sabine-ovu formulu, Schroederovu jednacinu, RT60 preporuku od EBU/ITU/AES mi koristimo uz ZESTOKO natezanje jer nisu uopste namenjene za mikro prostore manje od 100m3.
Zatim... Philip Newell je u Beogradu koristio azmafon... da li to znaci da je azmafon najbolji i najoptimalniji? Ma ne! Covek je radio sa onim sto zadovoljava njegove kriterijume a nasao lokalno. Imao je svoj cilj i nasao je put da ga ostvari.
Kada se akusticki sredjuje studio ili kontrolna soba, dobije se cilj i dobiju se mogucnosti da se cilj dosegne... puteva ima raznih, ali na zalost nema idealnih.
Ali, iskustvo i odlucnost u razresavanju dilema i mudri kompromisi mogu da pomognu u resavanju problema.
Izdvajati pojedine segmente u akustickoj konstrukciji mozda lici na klasican nacin ucenja neke problematike, rasclanjivanje, ali na zalost, u slucaju malih prostorija odmah moze da navede na pogresne zakljucke... ili da onoga ko je "naucio" dovede do toga da potpuno pogresno tretira mali prostor.
Zato nemam generalan odgovor na ovu temu, jer za svaku izjavu koju bi napisao imam kontra primer gde to ili nije optimalno ili nije ostvarivo ili nije prakticno...
pozdrav
bogi
p.s. mogu me neki optuziti da "filozofiram", te im se unapred izvinjavam...