Quote:
Originally Posted by sasaristic
da
|
To je nesto kao pokusaj "difuzora". Izbegavati... mada te razumem... jer, difuzori, pogotovo binarni ne idu ruku pod ruku sa estetikom, i kako rece jedan nas marketing menadzer... "izgledaju kao greska"....
Prema tome.. i plafon i onaj bocni zid izazivaju alijasing, koga smo opisali u threadu, koji si, nadam se, procitao. Te takva resenja treba izbegavati.
Binarna sekvenca koju smo objavili u onom threadu (pred kraj) ti je dovoljna polazna tacka da formiras koliko toliko nealijasirajuci difuzor u svojoj sobi, ali, da ponovim jos jednom OZBILJAN bass tretman mora biti iza njih na zgodnim mestima, a izmedju vazduhotransparentno platno...
Da se razumemo, cak i legitiman
ESS dizajn pati od alijasinga... pojedini akusticari ili to ne razumeju ili ignorisu taj problem... Difuzor ne sme imati PERIODICNO ponavljanje sekvence... medjutim njima niko ne moze zabraniti da to rade...

...
od kada sam poceo da se bavim ovom oblascu, na samim pocescima, u naucnim radovima (AES) sam nasao opis te problematike i prihvatio resenja tih problema kao princip u radu, kojim se to izbegava ili smanjuje, pri tom mi je potpuno jasno da spomenuta pojava ne postoji objasnjena ni u jednoj knjizi na temu akustike i studijske akustike, mozda (ne secam se najbolje) samo u novoj "
Acoustic absorbers and diffusers: theory, design and application" od Peter D'Antonia i Trevor Coxa, pa pretpostavljam da je to uzrok zasto TOLIKO ima periodicnih "difuzora" po studijima, ukljucucujuci i spomenuti legitimini princip u dizajnu studija (ESS)
pozdrav
bogi