Re: Mala (velika?) soba
U jurnjavi sam... ali sam malko bolje pogledao...
Da, sobe za snimanje ne trebaju da imaju iste zahteve kao kontrolne sobe, pogotovo im simetrija nije preterano bitna. Ali ako su male, mora se obratiti paznja na sredjivanje low-end-a sto ja na prelepim renderima nisam uocio. Poenta price o binarnim difuzorima i jeste da vrate "svezinu" u sobu kada se totalno zatamni low end apsorpcijom i to je cela prica. Pokrivanje povrsine je dovolno malo da dozvoljava protok vazduha za low end apsorpciju a pri tom i dovoljno veliko da vraca deo visokih frekvencija nazad u sobu, i tako jedino mozemo pomiriti dva oponentna zahteva koji vazi za MALE sobe. Kada je soba velika, ogromna... nije toliko znacajno zato sto su uticaji stojecih talasa proredjeni i manji (pogledati Schroederovu jednacinu za difuzno polje)...
Prema tome, moj predlog je da se uglavi bilo gde ima prostora, ako budzet dozvoljava, barem nekoliko superchunks apsorbera, horizontalno i vertikalno, jer samo 10-15cm tretmana, cak i sa gapom od 5cm nece drasticno popraviiti sobu na low endu... a videh da je tamo nacrtan bubanj... prema tome ... vidim i da su zahtevi pozamasni... tako da ne bi valjalo u startu napraviti kompromise koji su preterani i kasnije mogu sobu uciniti nedovoljno vrednom truda
Toliko na brzinu... ona druga prostorija nije problem.. isto treba uraditi low end apsorpciju po uglovima sobe... sastaviti ih u celinu...
kratko: low end tretman pa sve ostalo!
pozdrav
bogi
|