Quote:
Originally Posted by NLP
Te?ko je na jednostavan način napraviti MLS sekvencu/difuzor te da je i dobar slat Helmholtz absorber. Slotovi od slatova moraju biti dosta skupa, da je procenat "perforacije" (odnosno u slat rezonator principu koliki je razmak između slatova) dosta mali da funkcioni?e i kod nizkih frekvencija.
Jedino da je absorpcjski sloj dosta dubok, da absorbira i nizke frekvence a preko da da? neku MLS sekvencu koja ti povrati ?ivost prostora i nudi neki stupanj difuzije.
Osobno bih i?ao (ako nije budget previ?e ograničen) sa broadband absorpcijom te preko sa 1D ili 2D difuzorima a ponegdje gdje nije praktičko i sa MLS sekvencom.
Za?to ba? V oblika stropa (da li mo?e da se ispuni sa izolacijom... verovatno ne ali ipak pitam...)? Kako si pravio konstrukciju krova, je li membranska i da bi doprinesla ka absorpciji nizkih?
Takav otvor je okej ako mo?e. Tako je povečan volumen osnovnog prostora i modalne frekvencije su "poremečene"... takav dodatan volumen če doprijeneti ka manje izra?enim nizkim frekvencijskim distorzijama.
Lepo si napravio rendering, koji program si koristio?
|
NLP.hvala na ukljucenju.
Ovako V oblik je bio nametnut postojecom konstrukcijom , jer je prvi nagib vec postojao , i mogao sam samo da ga, ili pratim ( i time smanjim visinu na 2m) ili dizem (i time dobijem skoro 1,5m).Normalno...posto se uzasavam niskih plafona , a susedni prostor je samo 2.1m , odlucio sam se da dizem u V.Inace planirao sam da ugradim apsorber u jodnom od uglova krova....tj. u njegovom najvisem delu.Desna strana (gledaj zadnji rendering) , vec ima "rupu u konstrukciji od 10 cm ,koju planiram da napunim vunom , preko stretc i onda letve po nekoj slucajnoj sekvenci.Sve uglove bi zatvarao SC-ovima , tako da se nadam da bi to bilo dovoljno da umiri niske, a za 1d difuzere si apsolutno u pravu ...jasno mi je da su mnogo efikasniji od ove varijante sa letvama....ali ...sporiji su mi za izradu i verovatno dosta skuplji.Mada ...da budem iskren ...planirao sam najmanje 2 ili3 1d levo od prozora, i mozda ovaj desni zid sa isto toliko umesto slat varijante.Plafon mi je veliki problem , jer cu i njega da punim vunom bar 10-15 cm + SC u uglovima , a zelim ziv prostor??? nemam pojma sta tu da radim...na slici jedne sobe video sam nesto sto lici na primitivni 1d difuzer
Uploaded with
ImageShack.us
mozda bi tako nesto mogao da implementiram kod mene?
3d je Max +V-ray, inace...da ne bi bilo zabune , to mi je i jedan od poslova koje povremeno radim (arch vizualizacija), i ovo sam odradio na brzinu.
pozdrav