View Single Post
Old 05-02-2011, 03:14 PM   #288
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: DIY Vocal booth & Control room?!

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
Uh, to je sve za?rafljeno maksimalno, trebat ću barem sat vremena da sve maknem . Ma maknut ću ja to, no zar nisu prava mjerenja ionako sa radnim stolom, jer mislim, takav će mi biti frekvencijski odaziv u zoni slu?anja i u budućnosti, sa radnim stolom ?! S druge strane, kaj nisu Helmholtzi glavno predviđeni za ni?e frekvencije? Ili mogu i recimo gađati one dipove od 800 do cca. 1,2 kHz, pa čak one oko 2,5 i 4 kHz? Nadam se da nisam pitao neku glupost !
Radni sto, mikser i sta god ispred veliko se NE MOZE kompenzovati akustickim tretmanom, nego sa na to NAVIKAVAS. Da bi znao sta dalje da (akusticki) krpis i popravljas moras to maknuti posto, za pocetak, nemas iskustva da procenis sta je sta na grafikonu. Kada to sve uradis, dobices snimljene anomalije koje MOZES popraviti i koje se inace sredjuju ili ne sredjuju u zavisnosti u kom su opsegu i koliko je prostora ostalo.
Glavno je da ti sto igra veliku ulogu iznad 500Hz u tvojim mernim rezultatima i da te ne bi zbunjivalo bolje makni sto, ostavi zvucnike na stalcima tamo gde ce inace biti i ponovi merenja.

Puno je lakse tako razumeti sta si uradio svojim tretmanom, cak i za ne preterano strucne citaoce foruma, nego dalje "filozofirati" o tvojim mernim rezultatima

Glavno je da se sto/mikser ne kompenzuje nikako osim da se izbaci napolje. U velikim studijima main monitoring ne trpi puno od velikog miksera jer je veoma udaljen unazad od njega i refleksije su prilicno irelevantne, near field monitoring na samom mikseru je pun comb filteringa od refleksija ali to je na producentu i mixing inzenjeru da se navikne i da kompenzuje u mozgu te probleme... s tim sto se povremeno "pomaze" sa main monitorima koji to, kako rekoh, nemaju, odnosno nemaju toliko izrazeno.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote