View Single Post
Old 04-02-2011, 11:26 PM   #6
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Default Re: Double overheads

Quote:
Originally Posted by tomo View Post
...Inace u studijima, gledam, svi smatraju da treba srezat kanale kada neki instrument ne svira, a bas s takvim trakama (floor tom mic sto hvata ostalo) dobivam ono sto mi cini bubanj kompletnim.
To je dvosjekli mač!
Dosta ljudi to re?e van ručno (ili samo postavi gate) jer akumuliranje tog curenja mo?e stvoriti kaos. A kaos se stvara kada nisu dobro postavljeni mikrofoni.
Siguran sam da 99% ljudi ne obrača ba? nikakvu pa?nju na fazne odnose između pojedinih mikrofona. Ako se mikrofoni postave tako da se između recimo overheada i room mikrofona ne poni?tavaju ključne frekvencije, onda i to trpanje curenja u miksu nije lo?e. Za to treba koristiti korelator faza kada se postavljaju mikrofoni. Kasnije se ne mo?e (ili mo?e al jako te?ko i uz nusprodukte) to popraviti.
Ja to recimo radim tako da sve gledam u odnosu na snare - da mi direktni snare mikrofon i oba overheada budu maksimalno u fazi, zatim da su overheadi međusobno u fazi, pa da je hihat u odnosu na snare u fazi i onda room da je u odnosu na snare u fazi i da je u odnosu na overhead (slu?am crasheve) u fazi. Ako se to sve poklopi onda snimka ispada super. Sve se mo?e do krvi utopit u kompresorima, al čak i kad kompresor izvuče na povr?inu sve ono "blato" to ne zvuči lo?e.
Postavio sam si dva lcd monitora u re?iji, ali nisu jedan do drugoga. Onaj drugi mi stoji na 90 stupnjeva od mix pozicije i to zato ?to se tako vidi u njega kroz staklo iz sobe za snimanje. Onda razvalim preko cijelog ekrana Pinguin Audio meter koji ima veliki korelator u sebi tako da ga vidim kroz staklo. I onda dok bubnjar lupa snare pomalo mičem mikrofone gledajući u korelator na monitoru.
Na?alost, rijetko bubnjari imaju vremena radit sound check u studiju du?e od sat vremena, a za ovo treba barem sat vremena (najvi?e ode na mijenjanje mikrofona, razvlačenje kablova, stalke i slična manualna sranja)... Obično se bend skupi u studiju i svi stvaraju nadrkanu atmosferu pa netko prije ili kasnije krene ne?to ispitivat i krenu pitanja "a kad ćemo snimat"...
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote