Quote:
Originally Posted by tomo
...Inace u studijima, gledam, svi smatraju da treba srezat kanale kada neki instrument ne svira, a bas s takvim trakama (floor tom mic sto hvata ostalo) dobivam ono sto mi cini bubanj kompletnim.
|
To je dvosjekli mač!
Dosta ljudi to re?e van ručno (ili samo postavi gate) jer akumuliranje tog curenja mo?e stvoriti kaos. A kaos se stvara kada nisu dobro postavljeni mikrofoni.
Siguran sam da 99% ljudi ne obrača ba? nikakvu pa?nju na fazne odnose između pojedinih mikrofona. Ako se mikrofoni postave tako da se između recimo overheada i room mikrofona ne poni?tavaju ključne frekvencije, onda i to trpanje curenja u miksu nije lo?e. Za to treba koristiti korelator faza kada se postavljaju mikrofoni. Kasnije se ne mo?e (ili mo?e al jako te?ko i uz nusprodukte) to popraviti.
Ja to recimo radim tako da sve gledam u odnosu na snare - da mi direktni snare mikrofon i oba overheada budu maksimalno u fazi, zatim da su overheadi međusobno u fazi, pa da je hihat u odnosu na snare u fazi i onda room da je u odnosu na snare u fazi i da je u odnosu na overhead (slu?am crasheve) u fazi. Ako se to sve poklopi onda snimka ispada super. Sve se mo?e do krvi utopit u kompresorima, al čak i kad kompresor izvuče na povr?inu sve ono "blato" to ne zvuči lo?e.
Postavio sam si dva lcd monitora u re?iji, ali nisu jedan do drugoga. Onaj drugi mi stoji na 90 stupnjeva od mix pozicije i to zato ?to se tako vidi u njega kroz staklo iz sobe za snimanje. Onda razvalim preko cijelog ekrana Pinguin Audio meter koji ima veliki korelator u sebi tako da ga vidim kroz staklo. I onda dok bubnjar lupa snare pomalo mičem mikrofone gledajući u korelator na monitoru.
Na?alost, rijetko bubnjari imaju vremena radit sound check u studiju du?e od sat vremena, a za ovo treba barem sat vremena (najvi?e ode na mijenjanje mikrofona, razvlačenje kablova, stalke i slična manualna sranja)... Obično se bend skupi u studiju i svi stvaraju nadrkanu atmosferu pa netko prije ili kasnije krene ne?to ispitivat i krenu pitanja "a kad ćemo snimat"...