View Single Post
Old 25-01-2011, 03:42 PM   #5
Synclavier
Moderator

Synclavier's Avatar

Default Re: Isplativost muzickog studija danas!!!!

@OFF Hmmm, jasno mi je sta mi pricas... Ali, opet nekako, nemam ja "problem" sto covek sa osmoljetkom zaradjuje 13K evra (bruto, neto, kako god...), da je srece nek' zaradi i vise. Znam, "input" mu je mali, ali kad uzmem u obzir gde se, kako, koliko i pod kojim uslovima radi sa takvim orkestrom, pogotovo ako baja zna da radi to sto radi, onda to i nije neka lova. Nikad se ne bih menjao za takav tip sljake, makar mi troskovi bili mnogo manji. Valjda sam posle toliko godina i ucenja i posla zasluzio malo "kulturnije" cimanje.... Uostalom, DaBear je dao lepo poredjenje o vodoinstalateru i vlasniku studija, matematika je kristalno jasna, ali ja bih ipak (a verujem i vecina nas) uvek izabrao ovo drugo, pa dokle se moze... Ima nesto i u ljubavi. A sto se tice preampa - neka si ga uzeo, ne sumnjam da ces ga pametno iskoristiti, a i da ti pricinjava vece zadovoljstvo ta kupovina nego da si kupio novu ugaonu garnituru...

@Da Bear Mogu samo da se slozim sa tobom, ali nemam "u rukavu" neku mnogo pametniju opciju. Bilo je prilika da se zagazi i u narodnjake i udje u nesto vecu kintu za manje cimanja, ali nit' bih ja mogao da se na duze staze foliram u tom drustvu i pratim njihov "etalon uspeha" u poslu, nit bi oni mene tek tako primili "kao svog", jer da se ne lazemo, ne bi to islo, treba biti iskren prema sebi. Posto inace u ovo vreme svodim racune za prethodnu godinu, a ovaj thread me je samo jos ubrzao u tome, malo sam danas sabirao i dosao do koliko - toliko egzaktnih podataka sto se tice ukupne zarade (Studio + live + TV + jos po nesto...) za 2010.
Elem, stiglo se do okvirno (najtacnije sto sam uspeo, posto nemam bas sve "u papirima") 48K evra bruto. Sabirajuci troskove (renta, odrzavanje, racuni i ulaganje u opremu) dosao sam do oko 14K evra. U ovom slucaju na mesecnom nivou, troskovi su mi nesto veci od nedeljne zarade. Sad, kad bih hteo da malo "olaksam" sebi i prihvatim ono sto mi drugi (supruga?) govore da sam mogao i bez 3/4 opreme koju sam pazario, situacija, bar na papiru izgleda mnogo bolje (oko 8K evra), ali... Ako bih u troskove uracunao i sve fiksne (i obavezne) kucne troskove (grejanje, struja, kablovski operater, telefoni, kucna pomocnica, dva kredita (sa zelenaskim kamatama), privatno osiguranje (tako je sa nama "slobodnjacima"),odrzavanje dva automobila, decje "skolice i sportici"),itd., onda ode stvar "bestraga" i ukupni troskovi se penju i preko 60% zarade. Ovako gledajuci, ne uklapam se u neki zapadni etalon dobrog biznisa, pogotovo imajuci u vidu kolicinu posla. Ali u ovom trenutku iz ove koze se ne moze, a ne bih zbog, sto svetske krize i trendova u muzickoj industriji zadnjih godina, sto zbog "lokalnih specificnosti" da se manem posla koji najvise volim i najbolje radim. Izdrzao sam i najgori period devedesetih radeci isto sto i danas, a da nisam pobegao u kafanu, postao deo "ruzicastog kicha" ili otisao u "profitabilnija" zanimanja, izdrzacu i sad.

@sira Uz sve tegobe "globalnog tipa" koje muce svet, ovi (nasi) prostori su uvek imali jos poneke lokalne "specificnosti i zakonitosti" i druga merila za stosta, pa valja nekako ziveti sa tim i ne predati se. Okreni, obrni, ipak je bolje raditi ono sto volis.

@Arthur Uvek su slobodnjaci bili "kraceg veka", nijedan sistem ih nikad nije preterano "mazio", to je deo deal-a koji svi prihvatamo na pocetku, i ne gajim iluziju da ce nam ikakva institucija bitno olaksati zivot jos dugo vremena. Ono sto ostaje je samoorganizovanost i kolegijalnost, uvek mozemo da pomognemo jedan drugom i ako nista drugo da to bude prva tacka u svakoj saradnji. Pretpostavljam na koje si ljude mislio, bili su u fazonu "jos samo ovo da zavrsim" pa cu da smanjim gas, nadam se da cemo svi naci meru imajuci u vidu i te slucajeve.

Da je lako - nije, da ce brzo biti bolje - bas i nece, ali da treba raditi - treba, nema druge, dok "veliki igraci" ne srede neke globalne (a i lokalne) stvari i 'celom svetu" bude bolje ...