Quote:
Originally Posted by psionic
...........Problem je, kao sto si i ti pre par postova rekao, odrediti gde je ta granica kolicine znanja.............
|
Mozda je to razlog sto sam "zustro" reagovao... iskustvo mi govori da je svaki srpski profesor koji je dobio zadatak da napravi plan i program za neki predmet, uvek pokusavao da napravi sebi spomenik a ne program... i da je to uvek bilo ili previse saseceno ili previse opsirno....
Pogotovo su mi diskutabilni programi za tehnicke srednje skole gde se bez ozbiljnog znanja matematike, djaci uvode u prilicno ozbiljne oblasti osnova elektrotehnike, po sistemu "ko prezivi, nek prica". Nisam, ali stvarno nisam primetio da smo se proslavili programima za nize tehnicko obrazovanje, i da smo klince rasteretili suvisnih i TESKO razumljivih stvari.
Takodje vidim i ovde problem vrlo cesto... postavljaju se pitanja gde mi se u glavi odmah stvori lanac predmeta koje treba nauciti i poloziti ispit iz toga da bi se neki naizgled smesni detalj objasnio... i tu najcesce objasnjenja NEMA, jer, opet iz licnog iskustva, ako krenem sa pravim objasnjenjem... auditorijum me optuzi da "filozofiram"... i u svakom slucaju ne valja...
E ZATO mislim da ozbiljnije tehnikalije ostanu kao "izborni predmet" nek uci svako prema svojim afinitetima.. i to nema sta da trazi u programu skole za mixing inzenjere...
Evo da uzmemo kompresor.
Radi se korekcija gaina na osnovu detekcije anvelope tog signala koji se kompresuje ili nekog drugog (side chain)
1. FET tip... kako cemo objasniti kako FET moze da regulise gain ako nismo objasnili kako je FET konstruisan... kako cemo objasniti konstrukciju FET-a ako nismo objasnili PN spoj (Dioda).... kako cemo objasniti PN spoj bez kvantne fizike, kako cemo ... itd.... mrka kapa! Onda se dovijamo decjim objasnjenjem da je fet slican vodovodnom ventilu .. pa kad ga odvrnes vise on pusti vise... itd... pa smo kao nesto objasnili.
2. Opticki tip... imamo izvor svetlosti i fotoosetljivi element... i jedan i drugi mogu biti opet delovi mikroelektronike i kvantne fizike pa smo opet u corsokaku... da ne ponavljam
3. VCA tip, prvo treba da se objasni da imamo mnozacki element koji daje V=Vx*Vy kao upravljanje gainom... on se pravi od tranzistora u vidu mnozackih celija... pre toga moramo objasniti sta je tranzistor (bipolarni)... a pre toga... i opet u krug... itd...
Svi ti problemi izazivaju da se programi u skolama ili rasplinu ili budu toliko saseceni da citaocu ostaje MISTERIJA daleko veca od funkcionisanja sprave, kada gleda samo delove te sprave... to je neko moje licno misljenje....
otpirilike zato ne volim proucavanje tehnike na nacin kako se to do sada radilo u nasim skolama.. i ako je neko to jednostavno izbacio ... smatram to postenijim... koga zanima nek uci sam.. ima sada toliko knjiga samo treba volje.
opet sam se raspisao
pozdrav
bogi