Quote:
Originally Posted by boggy
psionic,
1. Forum sluzi za diskusije.
2. Tema je on-topic za ovaj forum.
3. Ako si vec spreman da izrazis svoj stav, onda budi spreman da dobijes replike na njega.
|
Da, naravno, slazem se.
Quote:
4. I najvaznije na kraju, nisi uopste jedini koji smatra da je "sve drugo" bitno za muzicku produkciju osim muzikalnosti, karakteristicnog senzibiliteta, opste kulture, talenta, ideja.... (slabo sta tu tehnicki moze da se ugura)
|
Sa ovim se bas i ne slazem. Ne mislim
ja da je sve drugo vaznije. Muzikalnost i talenat su osobine koje mora da poseduje neko da bi uopste usao u svet muzike. Kao preduslov. O tome prosto - nema diskusije.
A ono sto sam pricao za tehnikalije - to je vise nekog osnovnog, najosnovnijeg tipa, ako ne zbog drugog, a ono zbog dolaska u kontakt sa necim sto je elektronski uredjaj - pre svega. Mozda sam pogresno rekao "elektronika" Faze, sinusoide i tako dalje, su oblasti u matematici, ali ja sam se sa time prvi put susreo iz osnova elektrotehnike u srednjoj - opet zbog idiotskog sistema skolovanja. Digitalni audio je opet neka tematika za sebe, gde malo predznanja o signalu unutar racunara ne bi nikako skodilo.
Quote:
i da.... rece mi jedan poznati filmski reziser da bi reziser "trebao da zna od svacega po NISTA"... pa to tako nekako mozda moze da se preslika.
|
E ovo znam iz prve ruke

Ne za filmske rezisere, ali za pozorisne - valjda mu to dodje isto... Oni na FDU uce i svetlo i malo tona i glume i svasta po nesto. Osnove neke. Na kraju oni su ti, koji svemu daju finalni izgled, ne moraju da znaju kako rade reflektori naravno, niti mikser za ton, ali pored svog posla znaju i glumacki i po malo i scenografski i tako dalje. Po malo od svega, ali toliko osnovno da je to skoro nista.
Neko ko bi radio finalni izgled tona, mozda treba malo da zna sta se desava u glavama njegovih clanova ansambla - kompresora, reverba... Problem je, kao sto si i ti pre par postova rekao, odrediti gde je ta granica kolicine znanja... Opet i pitanje, da li mozda pre toga treba da zna da svira neki instrument ? Ili koliko
muzickog znanja treba da ima ?
Postoji jos jedan aspekt, a to je podela zanimanja u studiju. Koliko ljudi zapravo radi u jednom studiju, manjem ili vecem, koliko se to kod nas postuje, koliko vazi ono moje sto sam ranije rekao - koliko njih ce zaposliti jednog coveka da mu samo miks radi, ne ulazeci u opremu, povezivanje i sl. ?
Ja znam vise slucaja gde u studiju rade dva coveka: kompozitor (obicno vlasnik istog) i neko, nazovimo ga - tehnicko lice. Ne znam kakva je situacija sa vecim studijima.
Quote:
p.s. BTW, thread je bio off topic u podforumu Nikse Bratosa, i mislim da nisam pogresio sto ga nisam obrisao nego ga prebacio da se jos malo prodiskutuje...
p.p.s. U stvari, Arthur ga je prebacio u okviru drugog off topica a ja sam ih razdvojio na posebne...
|
Uf... Razvukli ste me kroz citav forum