Quote:
Originally Posted by boggy
Producentu i mixing inzenjeru je jako bitno da CUJE (SVOJIM) usima posledice bilo kakvih pojava u hardveru i softveru i da uz pomoc toga, ali i svojim ukusom, senzibilitetom, mastom, muzikalnoscu i ko zna s cim jos... napravi dobru pesmu... poznavanje elektronike, digitalne ili anelogne ali i racunarstva, programiranja, matematike, elektrotehnike.... mu, ama bas nista, nece pomoci na, konkretno, tom putu.
|
To je tvoje subjektivno misljenje. Ja ne mislim tako. Znanje kako sprava radi moze dosta pomoci onome ko radi sa njom - da je pravilno upotrebi - za pocetak. Ne mislim na neko fakultetsko znanje, ali svakako, neka osnova ne bi skodila - naprotiv. Narocito kada su starinske analogne sprave u pitanju... Po mom misljenju.
Quote:
Originally Posted by boggy
preterao si.. ajde da razumem da covek ima svoje misljenje, ali da toliko ignorise ocigledne cinjenice pa izvlaci ovakve karakterizacije, prelazi granice (mog shvatanja) pristojnosti.
|
Kriterjum za pristojnost ti je prilicno visok... Ne znam sta je ocigledno, meni je ocigledno upravo suprotno. Mozes da se ne slazes, niko ne brani... Stojim iza toga sto sam rekao.
Svedok sam - tako sam i nasao posao - tome, kada ljudi, koji pojma nemaju o tehnici (muzicari npr), krenu da sami srljaju u svet zvuka, kako brzo budu zatrpani gomilom tehnickih sitnica, koje su meni smesne, iako sam na skromnom nivou tehnickog znanja.
Shvatam tvoju ranije iznesenu, moglo bi se reci - razocaranost - nasim sirokim sveobuhvatnim obrazovanjem, ali ponavljam, ne mora da zna da NAPRAVI efekat, samo bar neko osnovno znanje o tome sta se desava unutar kutije.
Gomila ljudi se ovde npr pojavljuje koji se bave npr miksovanjem a ne zna sta je faza, sta je perioda... Onda krenu u nekakvo ispravljanje subjektivno stecenih impresija da nesto ne valja i tako dalje... ne znajuci gde da traze gresku niti da li je ima. Ne znaju da postoji nesto sto se zove konra-faza na primer. A to je elementarno. Pa jos onda uzmu analognu traku i snimaju preko nje ?
Ovoj raspravi svakako nije mesto ovde, jos jedno izvinjenje Nikisi. Moja greska sto sam zapoceo... Ovde uvek ima neko da kaze nesto totalno suprotno protivnom.