Quote:
Originally Posted by Everlast
Uz duzno postovanje Niksi, ne bi se slozio u potpunosti ovim objasnjenjem analog vs digital
Sto se tice digitalnog headroom-a - 32bit float point raspolaze sa 900db headrooma i bas je analogna komponenta problem da uopste izdrzi takav gain.
Pored toga je bas digitalni medijum onaj koji je omogucio da se velike vrednosti analognog gain-a mogu snimiti
Koliko sam upoznat, nije ni svaka SSL konzola kadra da ulazi u crveno i da pri tom daje "prijatne distorzije", novije serije SSL konzola zvuce kao digitalni clipping kad se pretera sa gainom, nemaju taj sweet spot kao E i G serija.
I sam Waves je napravio emulaciju SSL E channel-a koji moze da se "gura u crveno" i da emulira ono po cemu je SSL E serija poznata. Da ne pominjem Sonnox limiter u koji bez problema moze da se nagura 50db i da nema nikakve distorzije ni clipping-a...
Sto se tice kvaliteta samih pluginova, tu je u stvari i najveci problem. Ima svega i svacega, a najmanje kvalitetnih plugova stoga i prilicno negativno misljenje o digitalu.
Posebna je tema i klipovanje AD konvertera prilikom masteringa, a to je u stvari nesto sto obelezava moderan zvuk danasnjice.
pozdrav Niksi i hvala na gostovanju i super informacijama!
|
Mislim da Nik?a ne govori o generalnom digital vs analog headroom-u nego o razlici u pona?anju klipanja digitalnog plugina kad se u njega po?alje signal koji je preglasan i analognog procesora kad se u njega po?alje signal koji je preglasan.
Oni koji recimo koriste analogni summing znaju da mogu doći do limita glasnoće signala u DAW i onda taj signal poslati u summing mixer i dodati mu jo? gaina bez ikakvog problema, ali da bi taj signal mogli natrag snimiti u DAW moraju trimati level jer ga DAW ne mo?e snimiti tako glasnog.
?to se tiče novijih i starijih SSL-a i sweet spota, svaki analogni mikser ima sweet spot pa i Mackie 8 bus.
Wavesove emulacije su samo to "emulacije", i nemaju nikakve veze sa stvarnim pona?anjem analogne opreme.
A to ?to ti ne čuje? distorziju i klipanje, ne znači da je nema