Thread: miksanje
View Single Post
Old 18-01-2011, 08:59 AM   #8
kejkz
banned

Default Re: miksanje

Quote:
Originally Posted by loscolorados View Post
hvala ovima koji mi ?ele pomo?, imam onak 15 godina Uzmimo da napravim dobar miks sve kanale potrefim dobro, odnose, kompresiju eq i sve to. kad je to sve fino napravljeno mogu samo onaj master fader onda podi? ili spustit gore dole na ?eljenu decibela?u? to je u biti bilo pitanje, mogu cijeli miks radit tiho i kad budem zadovoljan sam povu? master, malo dole gore?
Ne moras uopste dirati master fader. Kada radis miks, radi tako da ti je fader bez ikakve promene gain-a, dakle na 0dbfs. Racunaj da ti je 0 na faderu ustvari maksimum koji mozes dobiti iz 16 bita. Kada uradis miks, i ako procenis da ti je on tisi nego sto si zamislio, upotrebi limiter (maximizer) da bi izvukao jos koji decibel. Korisno bi bilo i da ispred limitera stavis eq da bi secenjem nekih frekvencija dobio mozda jos malo na jacini (ako ti se to uklapa u viziju pesme, naravno). Mozes takodje pre limitera staviti kompresor da bi jos malo sredio peakove, sa nekim malim odnosom, recimo 2:1 ili 3:1 i thresholdom koji samo sece poneki peak, a ne utice na ukupnu dinamiku pesme. Mozes ga primeniti i jace ako procenis da je efekat kompresije zanimljiv, stvarno nema pravila.