Re: Tvoj setup ?
Sto se tice konvertera, moja logika je jednostavna -
ako su zice na akusticnoj gitari stare nijedan konverter ne moze pomoci!
A ako su zice nove i gitara je dobra, e jos uvijek ima bar 10 stvari koje mogu upropastiti sound, prije nego dodjemo do konvertera (nediscipliniran gitarist, los mikrofon, losa postavka mikrofona, preamp, lose postavke compressora, pogresan eq, nizak usnimljeni nivo, lose podesen monitoring, los dan ton majstora, zurba, kofer od gitare koji rezonira na F#2, glasne slusalice koje "cure" u mikrofon...)
A konverter je u svemu tome najneutralniji. I jos nisam cuo da je neko na
osnovu slusanja snimke prepoznao o kom se konverteru radi...
Svi konverteri napravljeni u zadnjih 10 godina skuplji od par stotina eura su vec odavno presli granicu koju mozemo cuti...ali mozemo raspravljati teoretski koji bi mogao biti pouzdaniji kad jednom budemo slusali CD na 192kHz i 64 bita...u autu pri brzini od 100 km/h ...
Ta industrija mora prodavati nove sprave, ali ljudsko uho je vec odavno zadovoljeno.
Meni je SSL sasvim dobar, i nikad englezi nisu imali primjedbe na ono sto sam
donio, bez obzira sto su "navikli" na Prism, ili Apogee.
Ne bih dozvolio da mi konverter upropasti rezultat, bez obzira njihov ili moj,
i zato ne radim na Soundblasteru, ali ne volim ni pretjeranu filozofiju.
Neki drugi put cu malo i o nekim "blind testovima" koji su pokazali puno zabluda u vezi audia...
A i kad se sjetim koliko toga smo snimali na ADAT-e sa "losim" 16 bitnim konverterima, a to i danas dobro zvuci...
I jos nesto vezano uz pocetak - ako je pjesma losa, ne pomaze ni gitara, ni zice, a bogami ni konverter....
|