Quote:
Originally Posted by Komplex
a jasno mi je to al sad sam citao da postoje oni monitori koji idu do metar...nearfield su od metar do dva...zatim imas i one kao sto su ns10 za 2 do 4 metara i onda master monitore...
|
Na to bi citirao ovo:
Quote:
Originally Posted by DzoniPFC
^Sve zavisi od same prostorije, probaj razne kombinacije pa sam proceni sta KOD TEBE zvuci najbolje.
.....
|
A sto se tice donje konstatacije....
Quote:
Originally Posted by Komplex
ja sad ne verujem da su ljudi izmisljali sve to samo da bi eto prodavali razne monitore
|
... blizu si istini... iako ne verujes
Nazivi su marketinsko/trgovacki (near field, far field, main, reference)... nikakav papir niti preporuka ne postoje na tu temu... sami proizvodjaci i korisnici su izmislili termin... navika i praksa se samo rasirila u "de facto standard".
Da je bilo ko hteo da te termine definise sa osloncem na do sada razvijenu elektroakustiku i akustiku, ne bi napisao smislen papir jer se gomila zakljucaka bazira na
pretpostavkama koje nemaju nikakvog osnova... pocev od toga da nearfield monitori ne zahtevaju neki ozbiljan akusticki tretman u prostoriji, jer se slusaju na maloj razdaljini.... do toga da se veliki, main monitori moraju slusati na vecim razdaljinama.... i jedno i drugo smo probali upravo suprotno "uhodanoj praksi":
- korisnicima Yamahe NS10-M smo sredili akustiku, pa su ljudi "progledali" i shvatili zasto je NS10 DOBAR monitor ako ima dobro pojacalo
- napravili smo full range "mrcine" od monitora (main?) sa 12" wooferima (SM3) i stavili ih u sobicu "3 sa 3" na 1.5m rastojanja... i to fenomenalno svira.
Prema tome, takvih pravila koje si naveo bas i nema, sve zavisi od tvojih potreba i mogucnosti... jednakostranicni trougao i akusticku osu u visini usiju smo uvek postovali kada je to bilo moguce, pozicioniranje monitora smo radili merenjima mnogo puta. Ako neko ume to da uradi na sluh... super... samo iziskuje mnogo, ali bas mnogo strpljenja i jako je spor proces, potrebna su mala pomeranja i slusanje sa te pozicije od bar nedelju dana da bi se skapiralo sta ta pozicija, zapravo, znaci.... pa onda opet mali pomeraj... pa slusanje... nista se ne moze uraditi brzo... a da se ne pogresi.
pozdrav
bogi