View Single Post
Old 15-01-2011, 02:01 PM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Isplativost muzickog studija danas!!!!

dobra ideja za temu, ali sumnjam da ce se mnogo nasih vlasnika studija oglasiti i ispovediti lepo...
Ja mogu da vam kazem kako je ovde (bilo, a i ) sad...

Prvo, Ja nikad nisam iznajmljivao studio (u Londonu), ali je uvek oko mene bilo ljudi koji jesu. Najbolji pokazatelj je da se SSL studio u zadnjem kompleksu u kome sam bio zatvorio. Vlasnik sada izdaje tu veliku PRAZNU sobu, akusticni sredjenu i sa velikim Genelecima (ugradjeni u zid) i kaze da mu ze vise isplati tako. SSL i outboard je prodao i stavio pare na stranu,,,Pre nije mogao da izvuce ?300 za dan u SSL sobi, max 7 dana mesecno !! Znaci, mora sve vreme sa cima, da zove, da moli disko kuce da posalju nekoga,,,a oni samo cekaju da ubijaju cene..
Troskovi su veliki (renta, struja, razne dazbine kojekome, osoblje, voda, kafa, caj itd...) ne isplati se.

Verovatno se secate mog posta o uporedjenju vodoinstalatera i vlasnika studija u Londonu. Vodoinstalater zaradi dnevno i po ?500-600, alatom od ?300, a studio da bi naplatio ?500 na dan (bruto, pre troskova) treba da potrosi bar ?100.000 na opremu i prostorije. Ko ce pre da isplati ulozene pare?
Odgovore na dopisnicama ili razglednicama....

Ukoliko je studio mali i u njemu radi neko ko zna i ima uspeha u co-produkciji ili sta vec - ljudi ce da dodju zbog njega, a ne zbog opreme koju ima. Svi uglavnom slusaju sta je izaslo iz studija, a ne gledaju slike. Ti ljudi ubrzo postanu prodicenti ili freelance snimatelji...

Kod nas...ima ljudi koji se bave studijskim poslom, i ne znaju nista drugo da rade i to im je sve. Bolje studio nego bez posla ili na nekom glupom poslu kao konobar itd...sve zavisi od coveka.
Ja sam i ovde upoznao gomili njih koje samo zanima koliko si sati proveo u studiju. Rade NAJSPORIJE sto umeju, razvlace, nikad se ne zavrsi session (a mozda i ne umeju pa zato razvlace, da klijent ostane bez para), ima ih raznih.

Meni licno je smaranje. Kao mali sam se naradio po raznim studijima i rupama po Beogradu, gde su me svakojaki kreteni smorili za ceo zivot. nemam vise strpljenja da slusam ljude koji neznaju da rade / sviraju / pevaju a ocekuju od svemocnog studija da to ispadne kao svetski hit!!! Nema tih para...

Uvek ce neko moci da zivi (prezivljava) od toga, ali To nije biznis koji se razgranava, pa da za pet godina imate 10 studija (kao prodavnica na primer, ili fabrika)...da ste se obezbedili za buducnost, itd..
Tehnologija napreduje, sve je jeftinije iz dana u dan, muzika je vec postala beslatna i ono malo njih koji mogu da izfinansiraju neki veci projekat ce imati sve teze uslove u buducnosti.

Neki dan sam isao u Funky Junk (europe pro audio) da uzmem nesto sa popravke. Najveci dealer polovne opreme u Evropi, sa radionicom, servisom, studiom i prodavnicom...u tri lepe, u nekom bezveznom delu grada...likovi koji rade tamo svi izgledaju kao klosari! Oronuli, crno ispod ociju i noktiju, neobrijani freakovi, sa dugim kosama, svi uglavnom stariji od 45 ili 50...Kazu, napeto je...ali neznaju sta bi drugo radili.
A i nekolicina vlasnika manjih studija koje sam upoznao i kod nas a i ovde - isto izgleda!
E pa ne bih bas zeleo da izgledam tako u 50 godina...

Ja bi se skoncentrisao na pisanje pesama i produkciju, jer tu mozda i moze nesto da se zaradi. Usluzne delatnosti, sve teze i teze....

Last edited by DaBear; 15-01-2011 at 02:04 PM.
DaBear is offline   Reply With Quote