Quote:
Originally Posted by n00b
Postovani!
Molim pomoc oko moje 'sobe'. Soba pod navodnike, jer bi je htio pretvoriti u mali kucni studio za potrebe produciranja elektronske glazbe.
|
Ok
Quote:
Evo izradio sam tlocrt i nacrt ovog desnog zida gdje se nalaze balkonska vrata i prozor. Prije svega moram vas upozorit da sam laik i
da ne zamjerite ako ima glupih pitanja.
|
Nema problema.
Quote:
Namjera je cuti sto vjerodostojnije mix, jer koliko citam i vidim, akustika prostorije je jako bitna.
Pitanja su sljedeca:
1) Kako bi Vi na mom mjestu napravili razmjestaj unutar prostorije?
|
Razmisljao sam neko vreme i nisam nasao nikakav bolji razmestaj da bi se ostvarila simetrija mozda samo radni sto okrenuti prema prozoru... ali nisam siguran da je to prakticno... plakar bi se mogao izbaciti ili uneti jos jedan da se ostvari simetrija... krevet je svakako suvisan...
Prostor je premali da bi se u tom prostoru moglo i spavati i producirati muzika.
Quote:
2) Da li je u ovako malom prostoru (cca 8 kvadrata) potrebno stavljati bass trapove,difuzore,apsorbere i sl.? Ako da,gdje i kako to uraditi?
|
Potrebno je, ali nema mnogo mesta za njih.... samo plafon ti preostaje i nesto malo i tanje na zidovima... i uglovima.
Quote:
3) Soba se nalazi u stanu. Kako izolirati zvuk da ne ubijam susjede, a da ne remeti akustici prostorije?
|
Nikako, nesto se malo moze potrositi apsorpcijom u samoj sobi tako da se ne translira sva energija kroz zidove... ali to je manji deo... ako ne zelis da smetas susedu onda utisaj.
Quote:
4) Na podu je parket, negdi na forumu sam procita da na pod dobro sidne tapet?
|
Ne znam na kom forumu si to procitao... parket (pravi) je obavezan na podu u studiju...
Quote:
5) Da li ce smetat ako tapeciram zid do pola visine? To bi tija napravit cisto estetski jer mi je ljuta brija. 
|
"jer mi je ljuta birija" ovo bas ne razumem... tapaciranjem akusticiki neces dobiti skoro pa nista dobro... nije ti cilj ubiti jako visoke frekvencije nego sobne modove... te ako njih ne mozes lako ubiti bolje je ne dirati nista.
Quote:
6) Posto ja i kolega produciramo elektroniku, da li ce biti moguce u tako jednoj uredenoj prostoriji (kako mi vi naravno preporucite) jednog dana u doglednoj buducnosti kupit mic i snimat zvukove koje prozivodim? Tipa pucketanje prstima? Lupanje loncem od lonac i sl? 
|
U svakoj se prostoriji i prostoru moze snimati mikrofonom i nista se mikrofonu nece desiti ali je onda pitanje da li ce te biti zadovoljni rezultatima.... drugo. .. za snimanje potrebno je (snimateljsko) znanje od koga takodje zavise rezultati, kao i od samog mikrofona i ostalih uredjaja.
Quote:
Recite mi ako Vam tribaju jos neki parametri? Monitori su aktivni krk rokit 6.
Evo jos nekoliko tehnickih specifikacija. Desni i donji zid na slici tlocrta su rubni zidovi zgrade. Znaci soba mi je na kutu zgrade! Gornji i lijevi zid na slici tlocrta su pregradni zidovi izmedu ostalih soba u stanu.
|
Ne trebaju (mi) nikakvi parametri... soba je velicine kupatila,... jako teska za tretman da bi se akcija isplatila... tretirati plafon... zidove ne mnogo "debelo" staviti difuzore koji rade samo iznad 1kHz tamo gde prostor dozvoljava i to je kraj. Ne ocekivati spektakl.
Quote:
Jos jednom, ne zamjerite ako su pitanja glupa, laik sam i tu sam da naucim.
Ako se sjetim jos kojeg 'glupog' pitanja bubnem...
|
Osnovni problem ti je premala soba... jako malo mesta ima za bilo kakav ozbiljan tretman.
Quote:
Hvala i godspeed! 
|
Nema na cemu
pozdrav
bogi