View Single Post
Old 14-01-2011, 08:02 AM   #41
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: DukaSound Studio

Quote:
Originally Posted by dukasound View Post
...........
Sto se tice PRD ili QRD difuzora, meni je savjetovano, a i procitao sam, da u malim prostorijama to nema veceg znacaja. Mozda sam u krivu? .........
Jeste, u krivu si.

Pressed Lizard studio koji smo radili je nesto, ali samo nesto veci od tvoje sobe, i isto je "kockastog" oblika, sav je u difuzorima... Ali dobro to je dosta skuplja tehnologija.
U tvojoj sobici mozes bez problema napraviti difuzore sa donjom granicnom frekvencijom od minimalno oko 1kHz i da poboljsas postojece stanje. Odgovarajuti standardne pozicije, pozadi, plafon i bocne refleksije.
Difuzorima, kao sto Nenad rece, neces poboljsati niske frekvencije, a praviti membranske rezonantne apsorbere nije bas trivijalno... mozda nije lose razmisljati o slobodnovisecem membranskom cloudu (na sajlama i lancima na primer... posto je okolo, koliko vidim sve popunjeno... )
Dalje, mozda neki klasicni helmholtz da se formira u klupi koja ti sluzi za sedenje.... po proracunu koje mozes naci na netu (nemam te linkove, ali se mogu naci) i da se time poboljsa samo ta jedna niska frekvencija bilo bi bolje, nadam se....
Znaci... slazem se sa Nenadom, ostaju ti jos difuzori i poneki rezonantni apsorber da poboljsas vec ionako lep prostor.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 14-01-2011 at 08:05 AM.
boggy is offline   Reply With Quote