Quote:
Originally Posted by Big Bockie
Ne postoji zlatno pravilo. Jbg... Ovo je sem tehnicko matematickih poteza,delom i umetnost, pa nema formule.
(bar je bila umetnost do pojave ovih: "ubili mi druga", "nije nam pruzeno", "zivimo u getu" itd.)
Mogu opisati neki basic mix - na nacin kako ja radim.
Generalno se ne obazirem ako i po koji put sasvetli peak. Jedino ne valja da je konstantno upaljen. U nekoj klasicnoj pop-rock postavci, bubanj/ritam je do -10db/peak.
Ceo mix "vozim" od -5 do -3db/peak. To znaci da "vumetar" najduze ostaje na oko -10db - na masteru uz povremene skokove gore -dole. Nekad nesto i okine preko,ko ga j... Ako nema cujnog clip-a,vozi dalje...
U toj fazi palim alate za finalizaciju, podesavam okvirne vrednosti i zatim pokusavam da uspostavim ravnotezu izmedju glasnoce i samog zvuka mixa, da bih uzeo najvise od oba faktora.
Nemoj se previse opterecivati tim peakom,ako ti stalno ide u crveno, pojacaj odmah u startu na +6 db, pa mixaj i kad god dodjes na peak, a ti smanji masteru za pomalo... i tako do 0db...
Nemoj da se mix svede na "punjenje" praznog prostora izmedju -inf. i nule!
Skoncentrisi se na zvuk i lepotu istog (!), a povremeno cekiraj master peak...
Poz'
|
zna?i nije bed da pomi?em master kad mi ide u crveno, jer ovako nemogu namjestit

uvijek na po?etku stavim bubanj cijeli u jedan kanal i sve bude dobro i glasno i ?im stavim bas, odma ode master u CLIP, i onda ti u cubaseu stoji upaljen clip. to me izlu?ivalo, a volio bi da bubnjevi budu glasni kolko to dopu?ta zvuk