Quote:
Originally Posted by NLP
Najprije čestitam na studiju!
Dukasound oprosti ?to me interesuje ali kako si to zamislio oko prvih refleksija levo i desno? Mo?da verovatno zbog malih dimenzija je zami?ljeno da je dovoljno da su zvučnici zakrivljeni u trokut ili slika vara? ...levo i desno tretman bi ako ne drugo pripomogao ka bolji absorpciji omnidirekcionalne radijacije od/oko zvučnika.
Da li si leđne polidifuzore prekrio sa tkaninom? Ako da za?to to?!
Bolje bi ti bilo da si napravio PRD ili QRD difuzore, "br?e" razviju efektivno difuzijsko polje a i bolje difuziraju.
Da li mo?e? da dobro snimi? u vocal boothu i koji drugi instrumenat koji ima ?iri diapazon?
... ima? ogromne reflektivne radne povr?ine i za mnogo veči studijo...
Za trecking da ali za dosta dobar mix če? se morati dosta truditi i provjeravati na vi?e sistema, jeste ogromna prednost imati to kod kuče i zbog kreative ali bit če nezgodno.
|
E, hvala na cestitkama a sada odgovori na pitanja koja sam cekao.
Sto se tice prvih refleksija napravio sam dva mobilna absorbera a mozda se odlucim da napravim dva rama sa absorpcionim materijalom (vuna, azma) koje bih mogao da ubacim u prozor odnosno na staklo izmedju kabine i studija.
Iako po nekim pravilima ja u poziciji slusanja nemam refleksije od stakala.
Sto se tice zadnje povrsine tu su dva absorbera (10cm kamena vuna) prekriveni platnom i jedan izmedju koji je kombinacija zakrivljene povrsine (lesonit prekriven platnom) i absorbera jer se u slobodnom zakrivljenom prostoru nalazi vuna tako da su u gornjem segmentu lijeva i desna a u donjem gornja i donja povrsina u obliku isjecka kruga absorberi a sama prednja strana je reflektujuca.
Sto se tice PRD ili QRD difuzora, meni je savjetovano, a i procitao sam, da u malim prostorijama to nema veceg znacaja. Mozda sam u krivu?
Ako sam u krivu veoma rado cu u buducem vremenu i na tome poraditi.
Probni snimci vocala i gitare su bili dobri, prostorija nije pregluva i imam solidnu izolaciju. Imam takodje jos dva absorbera koje bih mogao eventualno koristiti po potrebi.
Velike povrsine, sve i da sam htio, nisam mogao izbjeci i slazem se da je teze ali i moramo shvatitit da nisam radio vrhunski studio.
Par muzicara koji su dolazili da vide su bili iznenadjeni solidnim zvukom (oni su rekli i da je vise nego solidan) u studiju i kabini.
Bice jos tu nekih stvari koje bih uradio. Dodavanje jos malih tepiha na slobodnim povrsinama poda, jer nazalost, tu su plocice.
Ako imas neku sugestiju u vezi difuzora rado cu saslusati.
BTW, i NS10 i ove malo vece kutije veoma dobro zvuce jer sam preslusao sve moje omiljenje albume. Dali ce mi biti tesko miksati, vidjet cu, ali znam da sam i do sada, kao i dosta nas, slusao na razlicite kutije, nosio u radio da tamo cujem da bi dosao do koliko-toliko dobrog snimka.
U svakom slucaju hvala na zapazanjima!
Duka