Quote:
Originally Posted by Znak
Da, ali u svakom slučaju - kako god da ga kasnije obrađuje? - najbitnije je imati ?to bolji taj originalni snimak. Ovaj primer Ludwig dobo?a i SM57 mikrofona iz 2008. sa SOS-a ima upravo to ?to treba da ima. Udarci izgledaju kao niz trouglova, a ne kao če?alj. Ne znam da li su snimali na traku, ali ako je digitalno onda bih ba? voleo da znam kako.
http://www.soundonsound.com/sos/jun0...inchCentre.wav
|
yes, ba? udara. a natural je, nije nafrljen, ubijen, ovo, ono...
jasno, mora se sto bolje snimiti pa onda se lakse obradjuje, doradjuje, oblikuje.
al htio sam rec da mozda nije samo do trake. snimi dobro na traku i mozes doma...neee... ili stavi dobar saturation plugin...nee...
znate, dodju mi zbilja ono klinci, niti punoljetni i kazu mi da bi bilo dobro da je snimač analogan.
a sto kaze Arthur: udariti dobos. ili koji dobos je u igri, ili ovo, ili, ono...
hocu rec da smo mozda vecina nas generacija koja nije direktno i osobno vidjela sto je sve u djiru sa trakom. pa da se ne igramo slijepca.

tako da eto, moja sugestija je da se kombinira puno tehnika i uredjaja jer vecinom je uvijek tako.
banalni primjeri: vise pedala na gitaru za specificniji zvuk, vise layer-a na synth-u soundu za takodjer specificniji zvuk, duplanje vokala, vise izvora zvukova znaci takodjer vise layer-a (bubanj; close micovi, overhead-i, room micovi....)