Thread: Loudness War
View Single Post
Old 05-01-2011, 09:28 PM   #115
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Default Re: Loudness War

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Cane zvuči kao onaj prorok iz Carpenterovog "They Live", Anton zvuči kao najbolji gitarista u kosmosu...
Ovo potpisujem. Drago mi je da jo? ima ljudi kojima je jasno ?ta Anton zaista radi tom svojom gitarom.

Quote:
Miks, mastering... Ne usuđujem se da zamislim na ?ta liči Canetov kanal u "Ako ti", "Lobotomija" i jo? ponegde. I uop?te me ne čudi ?to je miksad?ija (S. Janković?) insistirao na galami, po?to ponekad jedino op?ta galama mo?e da sakrije ili "opravda" gre?ke u snimku. I sve to nema nikakve veze sa Loudness War-om (tokom masterovanja), cenim da vi?e ima veze sa haotičnim monitoringom na bini i tako nekim stvarima.
U davna pradavna vremena o preteranoj produkciji se pričalo i na sudu. Fil Spektor je pred licem pravde objasnio primenu "zvučnog zida" u pesmi The Long And Winding Road time ?to je trebalo pokriti Lenonove gre?ke u sviranju bas gitare.

Quote:
Sve u svemu, mo?da bi ova tema bila kvalitetnija da nije dat potpuno pogre?an primer za LW.
Naravno, bio sam svestan toga da se ?ivi album ne mo?e uzeti kao savr?en primer za bilo kakvu priču o produkciji, ali na?alost nema puno novih studijskih albuma koji kvalitetom pesama zaslu?uju da se uzimaju kao primeri za bilo ?ta. Ali ako bismo ba? hteli da pričamo o masteringu studijskog albuma ne moramo se odmicati od Partibrejkersa - njihov album Sloboda ili ni?ta takođe je poprilično zapr?en.

Quote:
?to se tiče smislenosti ili besmislenosti priče o LW-u, spreman sam da tvrdim (pa makar ispao glup u dru?tvu) da će RMS za deceniju ili dve ući u okvir istih zakona u kojima se već nalaze pesticidi, prehrambeni konzervansi, lekovi i slične trice. Ne govorim o ograničavanju "javnog emitovanja buke" koje je manje-vi?e već regulisano nego o ograničavanju proizvođača da proizvedu prosečnu buku koja na du?e staze mo?e da ?kodi pojedinačnim konzumentima.

Ko god hoće mo?e da se smeje grohotom, ali neki članovi foruma će to sigurno do?iveti.
Svrha pokretanja ovog topika je da neko kompetentan napi?e ovakav pasus. Hvala Vaso.