Re: Loudness War
Onako, imam potrebu da ka?em ne?to na temu ovog izdanja (PB Live@Exit). Čisto da bismo vratili temu na mesto odakle je počela, a i zato ?to sam prekjuče skinuo D? verziju sa EXIT-ovog sajta:
To ?to fajlovi izgledaju preterano zga?eni u masteringu uop?te ne znači da to i jesu. Zvuče kao Partibrejkers u?ivo - Cane zvuči kao onaj prorok iz Carpenterovog "They Live", Anton zvuči kao najbolji gitarista u kosmosu...
Miks, mastering... Ne usuđujem se da zamislim na ?ta liči Canetov kanal u "Ako ti", "Lobotomija" i jo? ponegde. I uop?te me ne čudi ?to je miksad?ija (S. Janković?) insistirao na galami, po?to ponekad jedino op?ta galama mo?e da sakrije ili "opravda" gre?ke u snimku. I sve to nema nikakve veze sa Loudness War-om (tokom masterovanja), cenim da vi?e ima veze sa haotičnim monitoringom na bini i tako nekim stvarima.
Sve u svemu, mo?da bi ova tema bila kvalitetnija da nije dat potpuno pogre?an primer za LW.
?to se tiče smislenosti ili besmislenosti priče o LW-u, spreman sam da tvrdim (pa makar ispao glup u dru?tvu) da će RMS za deceniju ili dve ući u okvir istih zakona u kojima se već nalaze pesticidi, prehrambeni konzervansi, lekovi i slične trice. Ne govorim o ograničavanju "javnog emitovanja buke" koje je manje-vi?e već regulisano nego o ograničavanju proizvođača da proizvedu prosečnu buku koja na du?e staze mo?e da ?kodi pojedinačnim konzumentima.
Ko god hoće mo?e da se smeje grohotom, ali neki članovi foruma će to sigurno do?iveti.
Pozdrav,
Vasa
|