Quote:
Originally Posted by tajsam
Evo da ja recem svoje misljenje o protoolsima.
Zaso mix na protools hd zvuci bolje nego na ostalim daw???
bas zato sto nije tajna u softwareu nego u hardwareu.
pro tools kao daw nije nista bolji od cubasea, logica ili drugih.
ovaj pro tools native je marketinski trik za entuzijaste.
evo jedno objasnjenje svaki audio interface bio on spojen na usb,pci,pcie,firewire, laicki receno njegov proces se odvija u southbrige chipu koji kosta 7kn na maticnoj ploci od 300kn proizvedenoj u kini
na zapadu koji imaju digidesing hardware vecinom rade u logicu. zasto??????
znaci stvar je u hardwareu koji ima cipove pravnjene vjerojatno po vojnom standardu zato kostaju.
sad ce neko rec nemas pojma digitalno je digitalno ali izgleda da nije tako.
|
Hm, ima nesto malo istine, ali ima i dezinformacija
- to sto si vidjao da se preko koristi Digidesign hardware sa Logicom je posledica samo jedne stvari - loseg MIDI workflowa i rada u PT. Ja licno sam izgubio par puta zivce kada sam kucao aranzmane u PT - nikad vise

pa ni sa ovim novim midi alatima od PT8 pa nagore. A Logic je koliko znam za sada jedini DAW koji moze da tera vise audio drajvera istovremeno u istom projektu, pa i DAE

(digidesign audio engine). Znaci kazes KICK ti svira na CoreAudio drajveru (ili ako si na PC recimo ASIO), SNARE ide na Motu, Overhead na RME, a Bass i Gitare idu kroz DAE i koriste TDM procesing sa Digidesign HD Accel kartica. nisam vidjao to bas svuda

Znaci, radi se samo o MIDI-ju i velikoj fleksibilnosti u radu.
- PT Native i jeste i nije marketing. Pogotovo PT9, koji predstavlja open sistem. Da se ne lazemo - svaki inzenjer hardvera (ja to nisam btw) ce vam reci da se kod ne moze tek tako prepisati sa cipa na cip - zahteva ozbiljan reprograming i mozganje. Jedino PTHD koji koristi HD Accel kartice moze da tera TDM plagove, ni jedan drugi sistem to ne moze. Iz licnog iskustva (ovo je moje subjektivno misljenje) velike razlike u zvuku istog plagina kad ga slusas u RTAS ili TDM varijanti nesto nema. Mozda gde koji plugin zvuci bolje u korist TDM-a, a opet, neki plugovi postoje samo u TDM verziji - ocigledno je da je momcima koji kodiraju bilo efikasnije da neke stvari rese na tom i tom cipu (dal zbog toga sto im je to lakse zato sto znaju taj programski jezik ili zato sto neki resursi bolje rade na Sharcovima.... ne znam)
i da, HEAT, kao i TDM plugovi rade samo na HD accel sistemu

ne Native , CPTK2, ili slicno.
Nema nigde vojnog standarda, radi se samo o njihovom patentnom sistemu (Time Division Multiplexing - TDM), i cinjenici da je to zazivelo kao standard. Kupis bilo koji Mac tada, krnes kartice i imas bomba DAW sistem. Sve ostalo je istorija