Thread: Loudness War
View Single Post
Old 02-01-2011, 08:46 PM   #4
gregor z
Moderator

Default Re: Loudness War

Super se razvija ova debata....

Ali bih htio jednu stvar razjasniti iz moje perspektive.....

"glasnost" u najvi?e primjera tra?e izvodjači/umjetnici - mastering in?inerji/studiji ne teramo sve "do daske" automatski - nego radimo kako klient ?eli.

I siguran sam da je danas večina bendova/izvodjača u stanju donosit odluku o tome , kako če jim zvučati ploča i koliko "glasna" če biti.
Ja ekskluzivno radim za nekoliko izdavača/promocijskih agencija i skoro uvijek mi mastere potvrde izvodjači, kojim ja direktno ?aljem master u "potvrdu" - a ne da ih izdavač "primora" , da imaju "uber loud " master i izdaje "mastere" bez njihove potvrde.

Ja osobno samo poku?am napraviti svoj posao tako kako klient ?eli, a da uz to "master" ima ?to manje distorzije i sličnih artefakta, ako mora biti glasan.
A ako je "distorzija" potrebna do dodje "su?tina" zvuka pjesme do izraza dodat ču je na najbolji moguči način.

Iako veoma volim "dinamične" mastere, i u?ivam raditi na dobrim miksevima , koje ne trebam napraviti "glasne" - kod nekih "stilova" - "muzika" mora biti "glasna" , "spr?ena" "in your face" - i isto u?ivam kad napravim veoma "glasan" master sa minimalno "kolateralne ?tete".

A to nikako ne znači samo teranje "limitera" nego precizan proces pode?avanja EQ-a, kompresije, limitera, distorzije/saturacije etc.

Po mom mi?ljenju muzika mora zvučati tako , kako je "izvodjač/umjetnik" htio - a nama se to mo?e samo svidjati ili ne - pa to onda slu?amo ili ne.
Promjenio se način "konzumiranja" glasbe i usporedno sa njim i estetika zvuka, koja ide usporedno sa evolucijom dru?tva u kojem ?ivimo.

Pozdrav,

G

- Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989]

Earresistible Mastering Website
Earresistible Mastering MySpace
gregor z is offline