pozdrav svima na ovoj temi, zelim sa svima vama da podelim moje iskustvo, jer sam pre par dana uzeo monitore, i odlucio se za "one prave" citajuci celu ovu monitoring sekciju foruma...i hvala svima koji su davali savete nadam se da ce tako i dalje raditi...
kod druga sam imao prilike da cujem esi o8 i bio sam veoma prijatno iznenadjen, soba nije bila akusticki tretirana, ali su se dobro pokazali...dakle svi oni koji kazu da za te pare nema bolji monitor... dobijaju +1og istomisljenika...u toj nekoj klasi bi mogli cak da udju u obzir i Microlab hajfaj kutije, koje su pa tek budzetske, a rade neprikosnoveno, naravno, pri tom ne lazu toliko kao "djubrindzer"
debelo sam se bio "zagrejao" za hs80, citao forume, slusao kako ih ljudi hvale i pljuju, na kraju preslusao... i DRAGO mi je sto ih nisam uzeo... mozda za 2gi par nekada, ili cak 3eci... odma na prvo slusanje se cuje mnogo cudno...kao da ekvilajzer nije lepo podesen, nizi tonovi, i bas malo mute nesto,negde se recimo duboki sintovi i bass leadovi cuju duze i jace nego kako jesu, a negde kao da kick ima eho, ne mogu bas lepo da objasnim... dok sam sa srednje-visokim i visokim tonovima bio zadovoljan (mada ipak je to moje uvo) Ne kazem da ljudi ne trebaju da ih uzmu, ali znam da bi mi trebalo mnooogo vise vremena da se na njih naviknem, nego na esi08...ali priznajem da na izgled, bela kalota odma kupuje coveka
Na kraju sam naso oglas "prodajem adame A7..." pozvao coveka, on mi je osetno spustio cenu (veoma mu hvala na tome) znaci mogu se naci za 600 evra u tip top stanju, 550, ili ako prodavac bas bude hteo da ih se otarasi mozda prodjete i sa 500 kao ja, znaci 500 djunti za monitore koji jos nisu odradili "przenje" to jest radili nekoliko dana i stavljeni na tavan,jos ne razradjeni...Stigli su kao novi sa svem garancijom i racunom (koji jos nije ni poceo da bledi to dovoljno govori da se vodilo racuna), nigde ogrebotina... namontirao sam ih, pozicionirao, naso sweet spot, i ceo dan preslusavao razne pesme, hitove koje slusam godinama, iz raznih branshi, kasnije neke moje projekte,(odma uvideo mane koje pre nisu bile tu

) i na kraju pustio cak i pavarotia sa original "riders dajdzest" diska... i mogu da kazem da sam PREZADOVOLJAN, ART tviter me je odusevio, chinele, haj hetovi, cak i neki old skul napucani snerovi se perfektno cuju...uopste nisu naglaseni kao sto su neki ljudi ovde navodili, nekako su bas kako treba... bass i srednje necu ni da komentarisem, uvo se da kazem vec priviklo na njih, ali tek ce biti "grejanja stolice"
poenta je, yamahe kostaju 600 i kusur evra nove, polovne se tesko nalaze, adami koji su award wineri kostaju isto toliko polovni, a daju duplo vise... plus ne treba tolika akusticna obrada sobe, dosta su "tolerantni" i ne moraju se toliko odvajati od zidova, jer dosta kucnih studija imaju manjak prostora...dovoljno je uci u prodavnicu uzeti te dve kutije (jamahu i adam) i kucnuti pesnicom u njih i odma se cuje razlika ...kladim se da ces naci bar jednog koji ce da ti spusti bar na 550 e ako ne i na 500 kao u mom slucaju, a to je za te kutije MUST HAVE...sve je stvar finansija, ako imas ogranicen budzet, uzmi esi, odusevices se, pa boze moj... kroz godinu dana ih prodaj i promeni za nesto bolje... a ako imas 500 - 550 moja najtoplija preporuka su adam A7...
izmedju esi i yamaha - ESI... zato sto za mnogo manje dobijas isto ili vise... cena nije uvek referentna... ali bi zvuk trebao biti !...
znam da ce biti dosta vas sa suprotnim misljenjima, kolega je trazio misljenje nekog ko je preslusao obe kutije, ja sam dao svoje...nadam se da ce te napraviti dobar izbor i kupiti dobre monitore...pozdrav svima...