Thread: Loudness War
View Single Post
Old 02-01-2011, 02:04 AM   #46
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Loudness War

Znak je mozda samo zeljan dobrog starog zvuka. I sam sam ljubitelj istog i sa te strane mogu da razumem. Eto, sad ce opet sve ovo kroz prizmu toga sto sam nabavio trakas i tako,ali nema veze... To je neki moj trip, fetish pa kud puklo... :~)

Sa druge strane razumem i ljude kojima posao diktira pravila, jbg, ljudi tako traze i sta je - tu je. Sto je mozda malo surovo , obzirom da bi trebalo je entuzijazam i zelja za istrazivanjem sastavni deo ovog posla, tako svako pocne barem... Sada se ovako radi i jednostavno - kraj price...!

Licno, kada radim, ipak gledam da "snimak dise", odnosno da ipak ima malo "cujne" dinamike,sve vise se gledam da se ne oslanjam na "merenja" bilo koje vrste. Dakle da ne zvuci zgazeno,ispeglano i slicno. Uvek se trudim da bude maksimalno moguce glasno , a da ne izoblicava, pa cak i ako je koji db rms-a tise, pre bih tako ostavio. -12 do -10 rms je sasvim dovoljno! Mada to variara i od vrste muzike...

Ljudi su mi iz "ozbiljnih" studija donosili bukvalno spaljene snimke, necu sad da kacim, nije lepo, ali bukvalno tehnicki... ...ma izgorelo,sve je u distu,gori,izoblicava...! Mislim da nije ni to resenje!

Drugo, u eri kada je kompletna industrija ushicena i proizvodi uredjaje sa predznakom "vintage", "warmth","tube", "tape" etc, potpuno je jasno da itekako nije izumrla tehnika u pitanju, tek dozivljava novi procvat...

Jasno je da vreme namece brzinu rada kao prioritet,pa je stoga skupo i
kompleksno imati brdo uredjaja, kad sve stane na usb stik. Ali u novije vreme nije mozda niko ni predvidjao posedovanje gomile sprava, vec po neki dobar komad koji bas odgovara necijem setup-u. Ovo je sve sem izumrlo i veoma je ziv trzisni segment.
Tvrdnje da je analogna konzola ili sabirnica, vintage, a la "vintage" cevni ili solid state mikorofonski preamp ili mikrofon ili vec nesto slicno kao dodatak ITB sistemu - "prevazidjeno" ili staro 30 godina i ne koristi se, vise govore o onima koji to tvrde nego o zadatoj temi... Ako vec zelimo u korak sa vremenom...

Last edited by Bockie; 02-01-2011 at 03:09 AM.
Bockie is offline