Quote:
Originally Posted by DaBear
ne znam dali si skapirao da su to obrade legendanih stvari iz tog (Motown) perioda..pesme koje su Collinsu drage (iz nekog razloga) i pesme koje je hteo da prepeva i obradi (iz njemu poznatih razloga) ali da zadrze taj "vajb" i sound iz tog perioda.
Da li je smece ili nije...?? Pesme su legendarne klasike, on je odpevao super, menjali su intonacije (da mu legnu) itd...zvuci kako treba da zvuci !
Nije Genesis, nije Oldfield, nije In The Air Tonight...nego album obrada.
A prica je da su uspeli da prozvedu taj "topli / analogni / mono / retro" zvuk koristeci puno plugova ! To je bila poenta cele price..
Nisu rekli "ne moze to bez trake, bez Neumanna, bez starih gitara i bubnjeva..." nego su seli i uradili sa onim sto su imali ! I to dobro...
|
citao SOS, kupio original disk, odgledao YT....i pravo da kazem, podosta sam razocaran. nije da me nije sputala cela pomalo tuzna atfmosfera u kojoj se on nalazi ali mi nekako smeta to sto vise niko, pa evo sad i on, nekako nije iskren. i sve je nesto isiljeno.
sa tehnicke strane mislim da je moglo bolje (tj. losije u ovom slucaju), iako jeste jedan od najbolje 'crunchovanih' radova koji sam do sada cuo (za razliku od duffy) - ali to ne znaci da mi se svidja; a evo i zasto:
prvo sto sad ta imitacija amy winehouse (oldskul retro) zvuka uzima tolikog maha da ide i gde treba i gde ne treba, i to malo ide na zivce
a druga stvar - niko ne pristupa tom zvuku kako bi trebalo, zato i NIKO ne moze ni da prismrdi Dap soundu i Amy. Pogresna je polazna tacka, snimiti sve normalno, hi fi, pa onda crunchovati i lo-fi-izovati sa pluginima, pa cak i rentati 5 pulteca pa munduriti da se dobije skrndelj zvuk onog vremena. Vec ga usnimi skrnavo, nemarno, sa jednim mono utucenim elektrovoiceom kao overheadom, masnim zicama i polurastimanim pianinom. a ako je vec frka, ubaci stereo par novih akgejaca postavljenih moderno i nek oni stoje mute-ovani, odsviraj sve preko vst-a ali ono prvo neka bude polazna premisa! Onaj jadan basista iz Daptonesa tvrdi da nije menjao zice 10 godina, e to je iskrenost.
naravno, ljudi kojima ovakve stvari smetaju u ovoj zemlji se verovatno mogu nabrojati na prste jedne shake (a i u svetu verotvatno na par ruka) tako da zaboravite moju recenziju, kome to treba...!?
kako bi Vrach rekao, bitno da ljulja i da ljudi kupuju....