vasa krenuo sa odustajanjem
@znak
moje neko iskustvo je da je svakako potrebno imati solidan kućni studio, ukoliko ti je proces rada i kreativnosti tako nasađen. Ali se prečesto dešava da ljudi svoje radne verzije i demoe proglašavaju svetinjom, i kao takve odma kače na net. Meni se često dešava da mi traže da tako nastale snimke i aranmžane "samo smixam", pritom mi ne dozvoljavajući da radikalne greške i aranžmansko-produkcijske viškove korigujem, tako da ti moji mixevi na kraju nimalo ne pospešuju sam uradak, čak njihovi demosi i bolje rade.
Ako mene pitaš, na tu temu, mislim da je idealan proces rada da se prave takvi kućni demosi, i detaljno snimaju i razmatraju, i komponuju i aranžiraju, da se uradi prava pravcijata detaljna predprodukcija, i da se onda ipak odreši kesa i uđe u pravi studio. Em će se tamo dobiti na toj preko potrebnoj ozbiljnosti sviračkoj, em na zvučnom kvalitetu, em kad se stvari polako privode svršenom činu, postoji ta naglašena samokritičnost, koja sa svoje strane dovodi do sanckionisanja i eliminisanja barem 30% ideja koje su na demosu, nekako funkcionisale. Da ne pominjem eventualnu saradnju sa producentom čija je osnovna funckija da bude OBJEKTIVAN medijum između autora kao subjektivnog faktora i same publike tojest spoljnog sveta. To je sve nešto čega se autor lišava onog momenta kad proglasi "da može on to sve sam" - kvalitet usnimka, mixa, i producentska objekitvnost, i finalna doza samokritičnosti/finalnosti svojeg dela.
Veruj mi, na ovu temu, samo iz iskustva, mogu da napišem omanji udžbenik.