View Single Post
Old 25-12-2010, 02:28 AM   #3
UptempoDRM
Junior Member

UptempoDRM's Avatar

Default Re: Kako ukrotit prostor

Hvala Nenade.

Sto se tice spustanja plafona - spusta se samo u dijelu dje su stubovi tj povezuje dva centralna stuba i dijeli plafon na dvoje. Nadam se da je sad malo jasnije ali nije od presudnog znacaja pretpostavljam.

Ideja i jeste bila da radimo prenosive elemente da bi ih kasnije mogli iskoristit u nekom drugom ili sopstvenom prostoru.

Prvi link cu procitati detaljno sjutra bistre glave a vjerovatno i narednih dana jer to je ono sto mi najvise nedostaje - osnova. Sto se tice druga dva vec sam ih po par puta procitao .
Generalno je razlika zbog koje sam i pokrenuo novu temu to sto su kod nas dva "zida" eloksirana bravarija koja pravi mnogo problema jer rezonira. Koliko sam ja mogao da ispitam reaguje na 120-130Hz. Kad te frekvencije pustim iz zvucnika glasnije ih cujem od velike eloksirane povrsine nego iz zvucnika. Cak i kad jako udarim u nju cuje se bas taj ton.

Inace teme koje si predlozio i jos dosta njih koje sam citao su mi i vodilja kako raditi absorbere. Mislili smo koristit kamenu vunu, ram od letvi i rigips za ledja. E sad, dvoumim se da li bi bilo ucinkovitije da rigips bude u sredinu absorbera pa kamena vuna sa obije strane da bi ili da li bi se jos vise 'ugusila' reakcija 'zida'. Da li je dobra kamena vuna koja je debela 5cm i teska 1.6 kg/m2. Mislili smo je koristit dvostruko.

Sto se pozicije slusanja tice moje misljenje je da je najbolje da bude otprilike na sredinu prostorije. Izmedju ova dva stuba. Da pregradimo sa 4 panela prostor po sredini tako da kad se snima dva spoljna panela budu uvucena prema dijelu u koji se snima a kad se mixa prema kontrolnom dijelu. Iza pozicije slusanja bi trebao neku magiju postavit jer bi u tom slucaju velika eloksirana povrsina bila direktno iza. Racunali smo da iskoristimo jednu veliku tablu, stara drvena klizna vrata koja su uzasno teska i da na nju montiramo gomilu azmafona koju imamo a koja trenutno sluzi da smanji sustain "zidovima" i to neznatno.
Da nju koristimo kao zid pa i par absorbera ispred.
Problem ce pravit i to sto ni jedan panel ni ta tabla nece ici do plafona ali smo mislili postavit absorbere da vise sa plafona (cloud ako se ne varam) tako da dobijemo tretman sa svih strana. Da li bi superchunks trebao biti iza panela tj u krajnjim uglovima bez obzira koliko ce se pregradit ispred njih.?
I jos jedno pitanje: Da li paneli da budu pri podu ili mogu i da budu odvojeni metar recimo? Koliku razliku to pravi? Koliko sam skontao bas trapovi se postavljaju pri podu ali isto tako i pri zidu. Da li je bacanje para ako svaki panel bude od poda pa do 250cm visine koja je planirana ili ce odigrat ozbiljnu ulogu?
Mozda cu znat kad procitam prvi link.

Nikola
UptempoDRM is offline   Reply With Quote