Quote:
Originally Posted by DaBear
ne znam dali si skapirao da su to obrade legendanih stvari iz tog (Motown) perioda..pesme koje su Collinsu drage (iz nekog razloga) i pesme koje je hteo da prepeva i obradi (iz njemu poznatih razloga) ali da zadrze taj "vajb" i sound iz tog perioda.
|
Naravno cika Zoki, nisam bas toliko mlad...
Quote:
Da li je smece ili nije...?? Pesme su legendarne klasike, on je odpevao super, menjali su intonacije (da mu legnu) itd...zvuci kako treba da zvuci !
Nije Genesis, nije Oldfield, nije In The Air Tonight...nego album obrada.
|
Nije Genesis, nije Oldfield, nije In The Air Tonight a nije ni Collins...!
Quote:
A prica je da su uspeli da prozvedu taj "topli / analogni / mono / retro" zvuk koristeci puno plugova ! To je bila poenta cele price..
Nisu rekli "ne moze to bez trake, bez Neumanna, bez starih gitara i bubnjeva..." nego su seli i uradili sa onim sto su imali ! I to dobro...
|
Nisam skontao nikakvu toplinu ni analogiju ni nista posebno, osim sto je podosta mono,sto i nije nesto bitno. Mislim, OK, ali suma iskustva i godina i onda uzeo da prezvace prezvakanu gumu... Ima za pola godine 13 poseta... Ne kazem da treba da merimo po posecenosti, ali fakat nije privuklo paznju, a nije da nema ljudi zeljnih stare garde i dobrog sounda za sta se prvo vezuje produkcija njegove mjuze!
Vise mi zvuci kao trud ulozen u "skidanje" zvuka,koliko se uopste uspelo, nego "imali smo nesto da kazemo"!
A iskreno bas volim dobre obrade, mada ih je jako malo. Bob Dylan -Guns, Doors - Idol ili Beverley Craven sa prelepom obradom Abbe...sjajno, mada YT nudi samo mono snimak,jbg...itd...!
Poenta moje price je da je tape "emulacija" - kao
emulacija - cist promasaj. Za druge stvari veoma korisno,kad hoces nesto u zvuku da postignes takvim plug-om - to je ok,
bolje je u nekim situacijama koristiti to nego neki eq za neke fine radove na karakteru, ali iskljucivo za dobijanje
istog efekta, da zelis da zvuci kao traka, potpuno beskorisno...
IMHO.
Uostalom, treba znati i kada i zasto
uopste koristiti efekat ili traku, kao da ce to da resi bas sve...
A ovde salva...a mozda je 2-3 coveka u zivotu upalilo magnetofon...
I sad ce opet da se obruse citaoci GS,ali mogu do sutra...
I don't give a good goddamn...
Sorry za dugacak post...evo, povlacim se...