Quote:
Originally Posted by Shot
Ovo uvijek izgleda kao jedna grozna bitka, ali nu?no je da se i muzičari postave. Ako lokali iz protesta gase muziku, onda bi idealno bilo da i muzičari odbiju svirati. Pa da vidimo! Al za?to ka?em "idealno" - zato ?to se to nikada neće dogoditi... Na?alost...
Ma jednog dana ćete svi vidjeti (pi?em iz Zagreba, mislim na sve Vas u Srbiji, BiH, CG i Makedoniji) da će od tih novaca koje agencija za autorska prava prikupi lova početi dolaziti vama autorima. Samo treba vremena. Kod nas u HR nije neko idealno stanje, ali mogu priznati da lova dolazi. Posebno ako ima? pjesme koje se stalno vrte na radiju (ili jo? bolje na TVu). Ja evo mogu priznati da sam pokrenuo studio bez dizanja kredita u banci čisto od love koju smo ja i moj kompanjon ubrali od autorskih prava (dobro, morali smo i od svirki pare nadodavati al od tih svirki smo usput i ?ivjeli).
Čini se glupo, ali činjenica koju nitko ne mo?e osporiti da je pjesma koja djeluje kao mali glupi par-megabajtni mp3 zapravo nečije djelo na koje je potro?eno puno sati rada i uglavnom neka ozbiljna svota novaca da se realizira. I to djelo ima neku svoju novčanu vrijednost zbog toga. Malu ili veliku, nebitno. A lokali bi svi htjeli da se muzika vrti za nula zarez nula novaca. E pa ne mo?e!
Imao sam taman sinoć jednu interesantnu situaciju. Do?ao sam u Vara?din u jedan kafić gdje su nama kao bendu organizirali neko PR dru?enje s fanovima. I sad scena - otvaramo vrata i ulazimo. Puno ljudi. Ti?ina. Nema muzike. Sitni ?amor ljudi ?to razgovaraju. I ja prvo ispalim, al onako dovoljno glasno da se slobodno mogu obrukat pred cijelom birtijom "u pi*ku koja ti?ina je ovdje, koji je ovo ku*ac!!". I ljudi počnu pljeskat. A ono ja idiot!! Oni ugasili muziku zbog nas kao neki mega ulazak i te fore.
Uglavnom, ono ?to sam htio to sad pointirati je da je kafić bez muzike toliko mutava stvar da se odmah osjeti? neugodno! I vjerujte, ja osjetio na svojoj ko?i, to je prvo ?to se primjeti - nema muzike.
Ovdje u HR svi kafići moraju plačati neku sitnu paru za kori?tenje muzike. Bilo s cd-a, iz kompa ili iz radija. Al mora se. I jeftino je totalno. Al po?teno. To je isto kao kad radi? negdje koncert - bolje da je 1 kuna upad nego besplatno. Iz respecta prema onome ko se znoji i radi ko konj da sve to uspije...
|
Ajde Shote ne lupetaj...
Naravno da ti je sada ZAMP dobar, kada si se uguzio u dr?avni aparat, dovoljno se puta pojavio na raznoraznim medijima i prodao foru o slavi i pojavljivanju...
Isto kao i toni cetinski, parni valjak, prljavo kazali?te, thompson te ostali silovatelji muzike, u?ao si u kategoriju "zvijezda" i "dovoljno" pu?tanih izvodjača, tako da ti sada ZAMP vrti neke pare.
Uglavnom...?ta bi sa svim ostalim autorima koji rade i čija se muzika vrti na raznoraznim medijima, ali nisu dovoljno "popularni", pa ih ZAMP vje?to i bahato zaobilazi.
Nije problem u naplačivanju birtijama (puno je veći problem u porezu na CD, DVD, HD i ostale medije...o čemu ti mudro ?uti?), nego gdje i kome ti novci odlaze.
Zasto ZAMP ne vodi točnu evidenciju koliko se netko vrti, a ne svoditi sve na nekakve okvirne postotke.
Kao i uvijek u ovoj zemlji austrougarskih konju?ara...neka nas jebu, ako nam daju mrvice sa stola!