Quote:
Originally Posted by OFF
A kakva je sushtinska razlika u 414 i 421 na tomovima...... ja po navici uvek stavim 421, a imam mogucnost i za c414, ali nikako da se nadje vremena na snimanju za eksperimente..... koliko bi c414 pokupilo svega ostalog? Hypercard?
|
dinamicki vs condenser

da stavis Sm57 protiv Neumann U87, ista razlika
karakter - condenseri imaju prirodniji decay i linearniji freq response. dinamika farba proximity-jem.
leakage nije strasan, nesto veci od dinamickog, ali sve zavisi od postavke cinela, ne mora da bude.
snimci sa dinamickim se malo bolje probijaju ako je gust miks (makar iz mog iskustva).
a generalno ih nema mnogo u upotrebi na tom mestu jer su malo i skuplji (4 timpana - 4x414..nije da nije), a plus ako ih drummer zvekne, kuku lele
condenseri osetljiviji na stim - cesto bocnes dinamicki, das bassboost proximityjem i oma imas neki opsti tom sound, ako kod condensera omanes, vise se cuju greske u stimu.
i da ... hej! ovo su nijanse, sve to radi posao. Po meni (u stvari po mnogima) je za super zvuk tomova zasluzan sam tom, materijal, pravilan stim, lepo uparena plastika, dobri obruci, pa tek onda bubnjar, neka medium palica i tek onda majk i preamp