View Single Post
Old 16-12-2010, 06:29 PM   #2
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Optimizacija Win 7 64 bit-a ?!

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
Da li bi mi mogao netko da napiše koji su koraci potrebni za optimizaciju istog (još bolje korak po korak)? Još nisam naišao na ploveći Win 7 "performance".

Imam listu na kojoj mi piše za XP, pa sam to nebrojno puta i radio, no zadnje sam imao Xp extreme performance, gdje su sami windowsi već totalno optimizirani pri samoj instalaciji ... no 32 bitni . Došlo mi je vrijeme da bi htio više od cca. 3.2 Gb RAMA.

Naravno, ako je ovo uvreda za nekoga, molim neka se ne ljuti
Evo ja cu nesto da napisem... Nemam neku ekstremnu optimizaciju koju koristim, ali ima par *OBAVEZNIH* tweakova koje svakako treba da se urade.

1. U SERVICES ugasiti SUPERFETCH - sluzi da unapred ucita u memoriju najcesce pokretane aplikacije, ubrzavajuci njihovo podizanje i da optimalno iskoristi sav raspolozivi RAM - rezultat - RAM koji se trudi da stalno bude pun, HDD ponekad bezrazlozno "drlja" i takve stvari...

2. U USER ACCOUNT CONTROL - spustiti slajder za bezbednost na minimum, jer nekad taj UAC sprecava programe da se izvrse, trazeci da se RUNuju AS ADMINISTRATOR

3. U SERVICES takodje mogu da se pogase i nepotrebni servisi tipa WINDOWS SEARCH & INDEXING, koji indeksira fajlove radi brzeg pronalazenja preko SEARCH operacija, takodje uzrokuje nepotrebno drndanje HDDa u nekim trenucima.

4. U POWER SETTINGS, ugasiti SVE powersaving opcije, narocito ako imate USB/FIREWIRE interfejs. Meni je uzrokovalo puckanje audija na MOTU ULTRALITE kartici.

Sve u svemu, u servisima, gomila stvari moze da se pogasi, mada ja nista nisam gasio sem ovih, gore navedenih stvari - cak sam i AERO temu ostavio (nije dalo nekog vidljivog rezultata gasenje servisa ove teme - ona se oslanja na GPU, a ne na CPU) - eto, verovatno ce neko jos dodati u ovu listu jos stavki, ali ove su po meni obavezne.