Quote:
Originally Posted by DeMa
sto se tice lokalnog tu se varas. Stvarno mi se neda tu prepucavati.
|
Uopste se ne prepucavam nego ti upravo dokazah argumentom. Standardi koje sam spominjao su svetski standardi, DIN je lokalni (nemacki) standard koji je sastavljen
na osnovu svetskih.
(poznavanje standardizacionih organizacija su ipak neke osnovne stvari, da se razumemo)
Quote:
Jednostavo upravu si.
|
ok
Quote:
Ne sirim pogresen informacije nego dajem konkretan primjerak.
ako ti zelis da to sto ja napisem, moram potvrditi sa nekim linkom, ili litaraturom. Nije problem ako moram i to cu uciniti.
|
Pa ne bi bilo lose, kad god mogu ja ne stavljam svoju rec u prvi plan nego citiram literaturu odakle to moze isto da se procita. Takodje je pozeljno da pazljivo procitas tu literaturu, budes siguran da si je razumeo pre nego sto pocnes da je tumacis drugima u vidu saveta.
Quote:
samo ne govori da je krivo sto kazem, jer ako neko ispuni 0,3 sekunde napravio dobro djelo.
|
Nije tacno! Zavisi od zapremine!
Preporuceni Tm se racuna iz:
Tm=0.25*(V/Vr)^1/3
Gde je V krajnja, korisna zapremina sobe, Vr je referentna zapremina od 100m3.
... i po toj formuli Tm=0.3s je preporucen za sobu krajnje (korisne!) zapremine 173m3

... sto bi svako voleo da ima... ali na zalost malo je njih koji se mogu pohvaliti toliko velikom rezijom.
To takodje znaci da ces u sobici koja ima u osnovi jedva 70m3 potrositi dva do cetiri puta manje apsorpcionog materijala da bi postigao osnovni RT60 od 0.3ms.

sto jeste puno jeftinije.. sjajno!...

samo je potpuno pogresno...
A po formuli treba da je Tm manje od 0.2s (ako se racuna da se gubi zapremina usled akustickog tretmana)
Quote:
Stalno spominjes Sobu od Massenburga, i tamo je 0,3s neznam do koje donje frekvencije.
|
Da, spominjem... to je ogroman prostor .... Na zalost, nikada detaljnija merenja nisu objavljena. Takodje, ti nemas toliku sobu, niti si Massenburg (koji moze zaobici svaki je*eni dokument na planeti ako ustanovi da mu je tako bolje... to je njegova licna stvar!!!!)
Quote:
a Soba je je veca definitivno.
|
Nedostizna mnogima ovde...
Quote:
jer sam znas da je norma ako vec moram tako, izmedju 0,2 do 0,4 sekunde.
|
Tu je propisana osnovna granica za SVE kontrolne sobe... ali kada se zamene granice preporucenog RT60 sa zapreminama (po formuli koju sam vec naveo), dobije se da su granice u kojima krajnja zapremina kontrolne sobe mora biti izmdju 51m3 (0.2s) i 410m3 (0.4s)... i to je sve sto taj uslov nama govori...
Takodje pisu uslovi za povrsinu 30 i 40m2 (krajnja povrsina posle tretmana) sto je opet nedostizno.
Ako se ide na prostore manje korisne zapremine od 50m3 (a o njima uglavnom govorimo) jedino je pravilno nastaviti proracun preporucenog Tm iz formule koju sam naveo ili coveku reci da ne pravi reziju u tako maloj sobi... sto je najpostenije.
Medjutim... to se nece desiti, rezija ce se praviti i u 3x2x2.6... osnovne sobe su danas prosecno 4x5x2.6, i to je donja granica (52m3, ili 0.2s)... tretman uzme od 30 do 50 posto zapremine i dobije se najvise 37m3 korisne zapremine, sto je po formuli za Tm 0.18s +/-50ms u opsegu 200Hz do 8000Hz. E to ne moze jeftino da se napravi... barem ne toliko jeftino kako ti pricas!
Znaci, Tm mora opadati sa korisnom zapreminom prostora, to je ideja preporuke za vreme reverberacije. Modelovanje opadanja RT60 sa smanjenjem korisne zapremine je naveden u formuli gore, i to je sva sustina poglavlja o vremenu reverberacije navedenih dokumenata (svi pisu istu stvar).
Ili da citiram dokument:
"To ensure that the acoustic environment remains “natural”, the value of Tm should increase with the size
of the room."
Evo i to cu... na nemackom uz google translator (nem' pojma na sta ce ispAdne!!!

)
"Um sicherzustellen, dass die akustische Umgebung "nat?rlich" bleibt, sollte der Wert von Tm mit der Gr??e des Raumes zu erh?hen."
[nadam se da je razumljivo]
Quote:
tocnije srjedna reverbtime TM 0,25s na sobi od 100m?.
|
Ali ti nemas sobu od 100m3... nego od 50m3, nesto manju ili nesto vecu.
Quote:
nista nije tu netocno ako definiram 0,3 za dobro.
|
na zalost to je potpuno pogresno tumacenje podataka, to ne moze tako za svaku sobu,... mislim... jbg... mozes ti da radis sta hoces, ali nije pravilno.
Quote:
Barem ti moras to tolerirati jer sam sebi uzimas zapravo postaviti svoje kriterije. Na osnovi iskustva ili sta vec.
....
|
Ne postavljam u ovom slucaju "svoje" kriterijume nego tumacim kako su to drugi uradili... ona forumula Tm=0.25*(V/Vr)^1/3 nije tamo bez razloga!
Ti je cak ni ne spominjes (a izgleda ni ne koristis), video si je sigurno!
Znaci, imas ista dokumenta kao i mi i na nemackom, i tumacis ih pogresno/proizvoljno, te i na tome baziras "svoj jeftin metod"...
Bezrazlozno je i neprimereno da optuzujes druge (prvenstveno Nenada i mene) da smo "preskupi", "nekompetentni" i sta sve ne radis, zato sto se trudimo da radimo po svetskim standardima, dok ti radis po svojim proizvoljnim...
Besmisleno i bespotrebno... niko ti ne brani da pravis sta hoces i sta god zelis... to je tvoje... po kakvim god "standardima" zelis, ali te molim da ne insistiras vise od Nenada, svih ostalih, a i mene, da se slozimo s tobom, jer nisi u pravu.
pozdrav
bogi