Quote:
Originally Posted by Braca
Prijatelju Boggy,
Potpuno si u pravu za garanciju, jer sam se uverio iz projekta akustike jednog mastering studija u Becu-300.000 e, ali ta akustika u svakom slucaju jeste dobro uradjena. Medjutim stalno insistiras na "subjektivnom" osecaju sto mislim da nije realno, zasto? ako tako krenemo onda ulazimo u potpuni relativizaciju problema. E sad koliko ja znam Fizika-akustika je objektivna nauka, ili si resio neki mod ili nisi, resio ga do kraja ili napola, jel se slazemo tu? Zakljucujem dalje da ako se se u odredjenoj sobi resi vecina akustickih problema onda se tek dolazi na teren subjektivnog. Ravan frekvrntni odziv neke sobe je najbitniji faktor kod akustike pa onda sve ostalo.
|
Da, ali samo ako govorimo o industrijskoj i gradjevinskoj akustici, zastiti na radu, i automobilskoj industriji recimo....
Studijska akustika unosi veliku dozu psihoakustike koja celu "fiziku" relativizuje i subjektivizuje... i u tome je jedan problem.... pored psihoakustike, koja je opet egzaktna nauka, ili se barem trudi da bude,... postoji i cisto subjektivno, ukus, navika, senzibilitet, itd.. koji takodje uticu na dozivljaj STUDIJSKE akustike u toku RADA. Otici negde, makar i poslusati sto god ne znaci nista prema cinjenici da svakoga dana sedis i zaradjiujes za hleb od svojih usiju onoga izmedju usiju... tu se onda menjaju zakonitosti i onda se mora FIZIKOM (egzaktnom naukom, definitivno) resavati veoma
neegzaktan problem (covek koji treba da uradi nesto dobro u tom prostoru da bi dobio sledeci posao)
EDIT:
Da dodam....
Frekventni odziv je posledica dobrog tretmana a ne uzrok... ne znam da li me razumes... dobar tretman na kraju ima dobar odziv.. ali SAMO dobar odziv je moguce dobiti na uzasno mnogo razlicitih nacina, i svaka ce tako sredjena soba zvucati coveku drugacije iako je izmeren isti odziv... to sam vec rekao... Ja govorim o posledici, ti o uzroku... u tome se razlikujemo... dobar odziv nije uzrok dobrog tretmana, nego posledica.
Quote:
Poentirao si u vezi iskrenosti, i to je potpuno tacno, ali zato sluze grafikoni, dokaz da neki problem postoji ili ne postoji, drugo je pitanje sto su danas ljudi jako malo iskreni, i ti i ja u svom poslu radimo sa klijentima, tako da razumem o cemu pricas, ali konac delo krasi, pa prodju neke godine, pa ako si uradio dobro to je uvek dobro zar ne. Ja svojim klijentima nikad ne povladjujem i zbog toga mi je puno lakse u zivotu, bitno mi je samo da li sam im nesto ucinio kako treba ili nisam, kad pogresim ja priznam i to je to.
|
Iskrenost sam naveo u smislu "dopada mi se to sto si uradio" ili "NE dopada mi se to sto si uradio"... sigurno si naletao na klijente koji ti spustaju cenu proglasavajuci tvoj rad losijim nego sto realno jeste (a realno im se svidja) ... e zato ne dajem "garanciju"! Po cenu da ne radim! Moja volja, moj izbor! Slaba vajda da diskutujemo o tome! Prevelik trud ulazem u sve to sto radim da bi ostavio mogucnost nekome da me na kraju za*ebava. Ako trazis garanciju, ja je necu dati, i zavrsili smo razgovor.
Quote:
Bez akustike se moze definitivno, poznajem puno ljudi producenata koji odlicno rade bez ikakve akustike, druga je stvar sto se ja nelagodno osecam u njihovim prostorima i sve mi smeta, to je moj problem, takodje poznajem ljude koji ne znaju da urade i u akusticki sredjenim uslovima. C'est la vie 
|
Nekako sam i ja o tome pricao... ljudi su razni i to je doza entropije koja unosi haos u inace prilicno egzaktnu nauku... mada jos nisu egzaktno objasnili zasto velika kolicina apsorpcije od fibroznih materijala u odredjenom prostoru pomera frekventno sobne modove... sacekacemo neko vreme da od dve hipoteze nastane dokaz... ka' ce ... ne znamo....
pozdrav
bogi