View Single Post
Old 09-12-2010, 09:24 PM   #149
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: AKUSTICKI TRETMAN MOJE SOBE -Home theatre

Quote:
Originally Posted by Braca View Post
........ali ono sto je bilo jako interesantno jeste da na moje insistiranje da ako to platim zelim odredjeni rezultat, nisu mogli da mi garantuju rezultat.........
Niko ozbiljan ti ne moze dati garanciju da ce ti neka odredjena studijska akustika biti upotrebljiva i korisna (rezultat!?), zato sto je usko povezana sa tvojim senzibilitetom, sposobnostima, iskustvom, umecem, navikama, i ko zna jos s cim. UVEK postoji mogucnost da ti neki prostor ne odgovara i da te ne vodi ka dobrim rezultatima bez obzira na kvalitet, izmereni odziv, kvalitet akusticara, to je vrlo licna stvar.

Garancija moze da se da na smanjenje vibracija neke velike masine u dB, kao i koliko ce dugo trajati, zatim se moze dati garancija na smanjenje buke u nekom bucnom prostoru... gde god je moguce IZMERITI zahtevani parametar, i time proceniti kvalitet uradjenog posla.

Miksanje i/ili samo slusanje muzike se ne meri decibelima, niti jednom drugom fizickom velicinom, te se garancija ne moze dati. Moze se poslusati neko postojece resenje, i reci ... "hocu tako i ja!", i to tako obicno ide.. ili ljudi traze najbolje u odredjenom prostoru za neki budzet... miksevi kasnije kazu da li prostor radi coveku ili ne... a sami zamislite kako je raditi tehnickim sredstvima da bi nekome kasnije to odgovaralo u smislu prenosivosti miksa.

Frekventni odziv je tu znacajan, ali put do tog frekventnog odziva moze biti svakojak, i poznato je svima da cak ni zvucnici koji su isti na merenjima ne moraju zvucati isto... jos gore je sa sobama... pojedini zaostali modovi, nesto comb-filteringa koji postoji ... svaki iskusan producent i mixing inzenjer svakodnevno "ignorise" takve pojave u radu... a one izuzetno uticu na merenje... ostaje samo da se "nauci" sta mixing inzenjer ignorise a sta ne... sta mu smeta a sta ne ... itd..... ljudi nisu isti i nesto sto nekome smeta, drugi lagano ignorise, iako obojica cuju tu pojavu... itd... mnogo tu ima stvari koji na ovaj ili onaj nacin uticu na studijsku akustiku da bi se pukom garancijom nesto "garantovalo"...

...... jer.... ko akusticaru garantuje da ce klijent (na kraju) biti iskren?

Recimo ja nikada necu dati garancije da ce se ono sto ja uradim u akustickom tretmanu studija nekome dopasti, kao sto ni producent ili mixing inzenjer ne moze dati slicnu garanciju za smiksanu pesmu... ne zato sto je posao slican.. nego su ukusi razliciti!

Tako da treba biti razuman i traziti garancije tamo gde se mogu realno dobiti... a za subjektivno i emotivno... nemoguce je tu pricati o garanciji.. barem razumnim ljudima. Izmerena ravna frekventna karakteristika ne znaci bas nista sama po sebi, i do toga se prilicno lako dolazi (kao sto ce DeMa upravo opisati)... ali na zalost... to je jos daleko od dovoljne garancije da ce se prostor klijentu dopasti i da ce mu biti koristan.

BTW, Hvala Nenade!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 09-12-2010 at 09:52 PM.
boggy is offline   Reply With Quote