Zdravo Denise,
Quote:
Originally Posted by DeMa
.........
Jos mi fale objasnjena za engleske rijeci.
.........
|
Ne znam koje engleske reci treba da prevedem???
... i da dodam (ponovim, ne vise Nenad, nego sad ja):
Najvazniji principi u sredjivanju akustike control-room se mogu vezati za sledece ljude:
Haas-ov efekat, Helmut Haas 1949
Live End Dead End princip, 1979 Chips Davis, Don Davis
Difuzori, 1975 Manfred Schroeder je izumeo, kasnije su ih usavrsili Peter D'Antonio i Trevor Cox
Reflection Free Zone, 1984. [Grupa autora, ovo zna bolje Nenad ko je tvorac]
Non Environment princip, 1991, Tom Hidley i Philip Newell
Early Sound Scattering 1997, Andrew Perry
Reflection Rich Zone (ili kako se vec zove) George Massenburg, Peter D'Antonio.
[o svemu ovome je na desetine puta pisano na ovom Forumu, pogotovo je Nenad "smarao" sa tim!!!

]
Drugacijih principa
nema u komercijalnim studijima jer nema komercijalnih studija sa drugacijim principima, ima ih sa mesavinom svega po malo (Pilchner&Schoustal) ali to je to.(tacka)
itd... Voleo bih da mi neko pokaze gde se to
intenzivno i principski koriste uskopojasni Helmholtz apsorberi i u jednom navedenom i prihvacenom principu sredjivanja studijskih prostorija.
Prema uskopojasnom Helmholtzovom rezonatoru se ponasaju kao da je nuzno zlo i izbegavaju ga gde god to nije neophodno.... zaista ne zelim
da na kozi mojih klijenata proveravam ZASTO ONI TAKO RADE! (na stranu moje licno misljenje, iskustvo, proucavanje i sve ostalo)
od svih navedenih samo su Manfred Schroeder i Helmut Haas nemci (naravno i Hermann von Helmholtz), svi ostali su ili englezi ili amerikanci, tako da je najveci broj dokumenata napisan na engleskom jeziku i pod znakom pitanja je kolika je kolicina usko specijalizovanih dokumenata i knjiga ikada prevedena na nemacki jezik.
Najveca vecina naucnih radova koji se ticu studijske akustike se objavljuju na Acoustics Society of America i Audio Engineering Society... cak se ova druga uvek na prolece odrzava u Evropi, ali i tu su radovi striktno na engleskom jeziku i niko to nece prevoditi.
Od usko strucno specijalizovanih knjiga preporucujem samo dve:
Trevor J. Cox, Peter D’Antonio, “Acoustics Absorbers and Diffusers”
i Philip Newell, “Recording Studio Design”
EDIT:
Sorry, zaboravih ovu : Floyd E. Toole, “Sound Reproduction – Loudspeakers and Rooms”
Znaci TRI KNJIGE!
Znaci, bez znanja engleskog jezika svako ko se interesuje dublje za studijsku akustiku, nece odmaci dalje od gradjevinske akustike!
Spominjem striktno studijsku akustiku i navodim ljude koji su najvise doprineli istoj.
Te ako neko nije citao njihove ostale radove, ukljucujuci i barem ove dve
[tri] navedene knjige,
a PRI TOM zeli i da razume, definitivno sve sto mu budem pricao bice apsolutna "misterija" ali moze da poslusa savet, ne trazeci elaborat, esej ili sta vec koji bi bio "obrazlozenje"!
Svako ponaosob treba da se pozabavi svojim opstim obrazovanjem i ako ga nema onda ne treba okolinu da proglasava misterioznom...
A za Zokija cu da ponovim ono sto sam vec rekao u nekom drugom threadu:
Quote:
Originally Posted by boggy
Neopisivo mi je drago da si zadovoljan svojim sistemom i zelim ti da ga u zdravlju slusas jos mnogo mnogo godina.
Ziv bio.
|
pozdrav
bogi