Quote:
Originally Posted by Zoki
Quote:
Originally Posted by boggy
Sredjivati sobu samo uskopojasnim Helmholtzovim apsorberima je metod koji ne zelim da primenjujem jer prakticno sobu moze "poravnati" samo za merenje, ali ne i za slusanje... i o tome sam i previse diskutovao upravo ovde na ovom Forumu, upravo sa Denisom, sa cim se on nikada nije slagao, cak i ako se taj metod ne koristi, na takav nacin kao kod tebe, niti u jednom aktuelnom principu tretiranja profesionalnih soba za slusanje (LEDE, N-E, RFZ, RRZ, ESS), OSIM ako nista drugo ne preostane i ako imamo sobu koja je nekakav PATOLOSKI slucaj.
Odgovor na pitanje "zasto" se nalazi u barem "pola metra" knjiga koje treba procitati da bi se to shvatilo i prihvatilo (a da ni u jednoj to eksplicitno ne pise!), i barem deset studija koje treba napraviti, izmeriti odzive i slusati utiske klijenata. Sobe koje su tako tretirane se mogu doterati da na merenjima izgledaju ravno, ali nikada nece zvucati prirodno onome ko slusa... a mi se bavimo problemima "zvuci prirodno"... a ne "izmereno je ravno".
"Izmereno je ravno" je za studentske laboratorijske vezbe iz fizike (sektor akustika) na fakultetu, a ne za akusticki dizajn profesionalnih (i manje profesionalnih) studija i kontrolnih soba.
Wideband apsorberi (mogu i Helmholtz, ali wideband!!!) su izabrani tretman za sobe za slusanje, kao najsigurniji... makar odziv i ne bio posle ravan... ljudi ga mnogo bolje podnose... a za to je dovoljno da poslusas NLP-a makar ti Mike Vale ne izgledao estetski lepo!
|
Boggy izvini ali ja ovde nevidim nista korisno samo nekakve tvrdnje bez obrazlozenja.
|
Pa reče ti čovek da uskopojasni apsorberi daju bolje rezultate na merenje, ali ne i na slušanje. I da preporučuje širokopojasni pristup koji može a i ne mora da bude helmholtz. Dobiješ lošije merenje, ali bolje slušne rezultate. To je na kraju bino zar ne? Čovekov mozak je u stanju da "ignoriše" raznorazne anomalije koje su merljive mikrofonom, pa ne treba toliko pridavati značaj merenjima. Takođe se ranije pominjalo u ovom threadu da uskopojasni apsorberi znaju da zvone/sviraju. I upravo je to razlog zašto ih treba izbegavati.
Ne sumnjam da ti sada soba zvuči mnogo bolje nego pre akustičkog tretmana. Poenta priče je da se možda moglo uraditi bolje, i upravo je dao savet kako. WIDEBAND. Dao ti je iskustveni, slušni, empirijski savet, a ne knjiški, laboratorijski. I ja tome više verujem.
Izvini, znam da imaš dobru nameru sa celim ovim threadom, ali se ne slažem sa tobom oko neprimerenih reakcija na Boggyjeve postove. Ako ne razumeš o čemu priča, pitaj dalje, čitaj knjige, forume ili iskuliraj, nemoj da napadaš. Nemoj očekivati da će ti neko pisati esej da bi obrazložio nešto što ne može da stane u jedan post. Tvoje je da li ćeš da prihvatiš savet ili ne. A to zavisi od poverenja prema osobi koja ga je dala.
Pozdrav
P.S. Super ti izgleda prostor