Code:
Sredjivati sobu samo uskopojasnim Helmholtzovim apsorberima je metod koji ne zelim da primenjujem jer prakticno sobu moze "poravnati" samo za merenje, ali ne i za slusanje... i o tome sam i previse diskutovao upravo ovde na ovom Forumu, upravo sa Denisom, sa cim se on nikada nije slagao, cak i ako se taj metod ne koristi, na takav nacin kao kod tebe, niti u jednom aktuelnom principu tretiranja profesionalnih soba za slusanje (LEDE, N-E, RFZ, RRZ, ESS), OSIM ako nista drugo ne preostane i ako imamo sobu koja je nekakav PATOLOSKI slucaj.
Odgovor na pitanje "zasto" se nalazi u barem "pola metra" knjiga koje treba procitati da bi se to shvatilo i prihvatilo (a da ni u jednoj to eksplicitno ne pise!), i barem deset studija koje treba napraviti, izmeriti odzive i slusati utiske klijenata. Sobe koje su tako tretirane se mogu doterati da na merenjima izgledaju ravno, ali nikada nece zvucati prirodno onome ko slusa... a mi se bavimo problemima "zvuci prirodno"... a ne "izmereno je ravno".
"Izmereno je ravno" je za studentske laboratorijske vezbe iz fizike (sektor akustika) na fakultetu, a ne za akusticki dizajn profesionalnih (i manje profesionalnih) studija i kontrolnih soba.
Wideband apsorberi (mogu i Helmholtz, ali wideband!!!) su izabrani tretman za sobe za slusanje, kao najsigurniji... makar odziv i ne bio posle ravan... ljudi ga mnogo bolje podnose... a za to je dovoljno da poslusas NLP-a makar ti Mike Vale ne izgledao estetski lepo!
Boggy izvini ali ja ovde nevidim nista korisno samo nekakve tvrdnje bez obrazlozenja.
Code:
Uopste ne filozofiram, upravo ti pomazem, samo ste se to ne uklapa u ono sto zelis/ocekujes da cujes.
Pa upravo ova izjava jeste dokaz da ti filozofiras.
Ako hoces stvarno da pomognes onda preuzmi sketch up koji sam postavio pa ukazi na moje greske,pa da svi nauce nesto.Smo nemoj molim te
ja ne bih ovako ja ne bih onako to je zato i zato ,obrazlozi
.