View Single Post
Old 07-12-2010, 12:32 PM   #54
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: AKUSTICKI TRETMAN MOJE SOBE -Home theatre

Quote:
Originally Posted by Zoki View Post
Code:

Testiranja tekom različitih studija, audiofilskih slušaonica, izkustva.
Večinom male sobe i sve su do sad ispale dobro (dovoljno frekvencijski linearne) a pri tom da su se upotrebljavali samo pasivni absorberi.
Nisam mislio na takvo testiranje nego da li mozes nacrtati grafikon kako on deluje na koju frkvenciju?

De de ne moras se toliko hvaliti
Code:
do sad ispale dobro (dovoljno frekvencijski linearne)
znamo da si dobar akusticar.

Razmisljao sam oko toga sto kazes aktivan i pasivan absorber,ima dosta prednosti ovaj pasivni ali neznam koliko je efikasan,fali mi GRAFIKON kako on deluje, govorim o absorberima za niske frkvencije do 200hz .

Predpostavljam da imas puno iskustva i znanja.Matematicke formule su jedno a u praksi se to malo razlikuje bar koliko sam ja primetio.
De podeli malo(znanje i iskustvo) sa nama.?

Nisam hteo da se ukljucujem u pricu ali izgleda da ipak moram.

Nenad deli svoja znanja i iskustva sve vreme od kada je na ovom Forumu, te ne vidim nikakvu potrebu pozivati ga da to dodatno/specijalno radi. Sta vise, mislim da je to nepotrebno, nepristojno i preterano, covek se dobrovoljno angazuje koliko zeli, ima vremena i energije, i sigurno nece to ciniti sire od "horizonta" koji je sam sebi odredio, odnosno van granica diskusije na ovakvom forumu.

Sredjivati sobu samo uskopojasnim Helmholtzovim apsorberima je metod koji ne zelim da primenjujem jer prakticno sobu moze "poravnati" samo za merenje, ali ne i za slusanje... i o tome sam i previse diskutovao upravo ovde na ovom Forumu, upravo sa Denisom, sa cim se on nikada nije slagao, cak i ako se taj metod ne koristi, na takav nacin kao kod tebe, niti u jednom aktuelnom principu tretiranja profesionalnih soba za slusanje (LEDE, N-E, RFZ, RRZ, ESS), OSIM ako nista drugo ne preostane i ako imamo sobu koja je nekakav PATOLOSKI slucaj.

Odgovor na pitanje "zasto" se nalazi u barem "pola metra" knjiga koje treba procitati da bi se to shvatilo i prihvatilo (a da ni u jednoj to eksplicitno ne pise!), i barem deset studija koje treba napraviti, izmeriti odzive i slusati utiske klijenata. Sobe koje su tako tretirane se mogu doterati da na merenjima izgledaju ravno, ali nikada nece zvucati prirodno onome ko slusa... a mi se bavimo problemima "zvuci prirodno"... a ne "izmereno je ravno".

"Izmereno je ravno" je za studentske laboratorijske vezbe iz fizike (sektor akustika) na fakultetu, a ne za akusticki dizajn profesionalnih (i manje profesionalnih) studija i kontrolnih soba.

Wideband apsorberi (mogu i Helmholtz, ali wideband!!!) su izabrani tretman za sobe za slusanje, kao najsigurniji... makar odziv i ne bio posle ravan... ljudi ga mnogo bolje podnose... a za to je dovoljno da poslusas NLP-a makar ti Mike Vale ne izgledao estetski lepo!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 07-12-2010 at 12:53 PM.
boggy is offline   Reply With Quote