NLP
Code:
Ne nego govorim o Knauf/Rigips stropni konstrukciji koja je metalna i posve logično je da če u nizkim regijama početi vibrirati, zvucati, nema uop?te lepog glasa kad "propjeva" i zato se koriste akustičke modifikacije, neke se mogu kupiti i kod Knaufa i Rigipsa (postoje njihova akustička obje?ala koja mo?e? da vidi? u Valetovem threadu)... treba je barem i na svim spojevima obljepiti sa gumom recimo armaflex i slično... ima vi?e varijanti koje su različite oko budgeta.
Nosaci (u-profili)koji su na zidu su odvojeni od samog zida spojevi su silikonisani.Iznad rigipsa je kamena vuna pa i ako zaigra ponasa se kao "panelni absorber".
Probao sam na razne frekvencije i u pravu si pocinje da rezonira na nekih 60 hz na dodir ali se ne cuje niti sam ga mogao izmeriti mikrofonom.U principu se necuje.
Code:
Takva konstrukcija se ponekad odmah ne čuje nego kad se sve "sedne" i kad je malo jači SPL.
Pazi Nenade rigips je samo po obodu oko cele sobe i ptostor koji je izmedju rigipsa koji je 2x 12mm ispunjen kamenom vunom. a ujedno nema krutu vezu sa postojecim zidovima i plafonom.
Video sam distancere kod Valeta koji su veoma prakticni za tu namenu ali meni nisu trebali.
Code:
RT60 je očekivan.
Pa stavili ste 20cm vune ka?e? i povr?ina plafona nije mala napram ostalim povr?inama i volumenom(jednostavna Sabine formula).
Da Nenade za tebe jeste ovo jednostavno ali za druge predpostavljam moze biti korisno, samo sam zbog toga izneo grafikone gde se konkretno vidi sta se desava.
Code:
Kad ste sastavljali jeste li barem sa rukom malo tu i tamo tresnuli pa slu?ali?
Da ti budem iskren probao sam sada kad si ti spomenuo pa sam probao da lupim i u postojeci zid koji je od bloka 25cm debeo,mislim da je rigips puno tisi nego posojeci zid od 25cm.Bas cu da probam da izmerim mikrofonom ali otom potom.
Code:
Jesi li pročitao linkove, barem od BBC-ja oko Helmholtza?!
Nisam ali hocu.
Code:
Ako je Helmholtz dobro promi?ljeno odrađen se ne smije čuti kako djeluje u tome i jest poanta.
Ne sme se dopustiti da kad re-radijira da kolorira zvuk.
Jeste ako se ne zna ?to se nek slu?a da ne zna? kako se čuje ali svakako poprečno izkusan tonac če čuti.
Koristio sam... evo malo linkova pa cu kasnije postaviti i slike.
http://www.trikustik.at/produkte/lochplatten.html po Denisovoj preporuci.