Re: Drvena lamperija,gips ploče ili ne?to treće
Mene ovo podseca na nesto sto se zvalo "heraklit" ploce... mislim da su bile pravljene od slame i cementa. Nisam siguran koliko su te ploce dobre za zvucnu izolaciju pogotovo sto nikakvog podatka nema o toj karakteristici. Sto se tice ostalih materijala, podaci se mogu naci, ako ne za original, onda za slican... a ja nisam do sada nasao ni na jedan materijal u svetu slican ovom a da su ga proglasili da ima dobra akusticka svojstva za izolaciju
Za zavrsan sloj moze mozda da posluzi posto je verovatno vazduho propustan a refleksije od njega verovatno nisu odvratne.... ali za zvucnu izolaciju... kad se pore zatvore (kako Nenad kaze, omalterise, ozbuka... ) ne bih se zakleo da je dobra zvucna izolacija istina, osim da je tako nesto izjavljeno u marketinske svrhe (bez mernih rezultata dakako)
Takodje nisam siguran koliko je postojan bez malterisanja (zbukanja)... i da li ce se vremenom raspasti ili praviti prasinu...
Nenade, sto se tice , kako si rekao, "verovanja" da razliciti materijali formiraju razlicit karakter sobe zbog specificnosti preteznih refleksija (drvo, kamen, cigla, gips), ne moras se toliko od toga "ogradjivati", cak i bez obzira sto samo na ovom Forumu postoji barem deset ljudi koji ce ti vezanih ociju "pogoditi" pretezni reflektivni materijal u sobi, ne treba zaboraviti da po svetu u jako velikim studijima uvek postoji i neka "stone room" i neka "wooden room" kada karakter snimka to zahteva.
pozdrav
bogi
|