Quote:
Originally Posted by magnum
Ne baratam bas tim tehnickim izrazima, potovi jel si mislio na potenciometre tj. ploce potenciometra, ako je to onda kao sto sam i rekao, vrlo je tesko doci do njih, pokusao sam ali dosao sam do momenta kad je vec bilo rizicno, opasno da ja to uradim pa sam se plasio da nesto ne polomim. Jel moze ova varijanta, da skinem kapice sa potenciometra, da gurnem cevcicu wd-a u unutar potenciometra i da naprskam sa kontakt sprejem i malo sto kazes da 'izdrndam'. E da, reci mi da li da koristim uopste WD-40 ili ne u ovom slucaju !!!
|
Da, "pot" = potenciometar =
Pa evo ponovicu:
Quote:
Sava
10-03-2008, 10:05 AM
Koristi kontakt sprej za opisanu namenu.
Kompresor skine prašinu, ali ne može i nečistoću.
Kontakt sprejeva ima mnogo vrsta i za različite namene. Koristi sprej firme "Kontakt Chemie", neću reći da su najbolji već da su provereno dobri. Lično koristim njihov IPA sprej jer je univerzalan, odlično čisti i brzo isparava. Najveći protivnici sprejeva su ljudi koji su ga pogrešno primenjivali, odnosno koristili pogrešan sprej za određenu namenu. Često čujem da se koristi WD-40 što je ravno propasti. Alkohol je takođe promašaj. Ako je potenciometar propao u nekim slučajevima može da posluži grafitni sprej, ali u praksi takva operacija je kratkog daha. Tako oštećen potenciometar ili preklopnik treba zameniti.
|
Dakle mozes prsnuti kontakt sprej u pot (ako ima rupicu, prorez na "kantici") i onda pokretima od minimuma ka maximumu i obrnuto vrteti nekoliko (desetina) puta, normalno (ne divljacki brzo). Ako nije fizicki unistena (isprekidana) "pista" (kao na donjoj slicici u sredini) ili ima nekih fizickih ostecenja koje onemogucavaju kontakt, onda bi trebalo da ti kontakt sprej pomogne jer ce ocistiti nagomilanu prasinu i necistoce. WD ce isprva imati za posledicu utisak da je pomogao, ali ubrzo ce se jos lakse i vise prasine nagomilavati i tako kontinualno praviti problem + nisam siguran da li sadrzi i neke stvari koji i hemijski ostecuju (nagrizaju) itd...svejedno, puno ljudi kaze NE za WD-40 u tom slucaju.