Quote:
Originally Posted by Nemania
....... Jos me interesuje imaju li oni stvarno funkciju stabilizatora i korektora napona?.......
|
Evo, cimnu me sagovornik da i ovde kazem sta mislim, ali sam se bojao da cu opet da napravim incident....
Odogovr ne gornje pitanje je "NE!"
Ne .. nemaju funkciju korektora napona, eventualno mogu imati par varistora da sprece jake tranzijente (sa ne mnogo uspeha), jer te smetnje poticu od ostalih trosila u mrezi (busilice, ves masine) i slicni varistori postoje i u samim uredjajima, eventualno mogu da odvoje trafoom uredjaj od mreze ali vec imamo trafo za napajanje u samom uredjaju (ovo je zgodno za zamrzivace i frizidere) ... sledeca mogucnost je UPS koji iznova pravi napon od220V ali po pravilu trapeznog oblika i daleko prljaviji po pitanju suma od napona napajanja koji dobijamo direktno iz mreze... to se na monitoring lancu jako oseca jer ne trpe velike promene opterecenja... i tu dobro rade konstantna trosila (racunari) elem ... na kraju dolaze uredjaji koji ponovo prave spektralno cist sinusni napon iz blio kakvog naizmenicnog imaju enormnu rezervu energije i visestruko mogu da prevazidju nominalnu struju koju mogu dati, ali takve sprave prevazilaze sve pomenute cene deset do sto puta... tako da je moj savet ne stavljajte nista za "stabilizaciju" napona sto ne kosta 20kEUR+... mreza koju dobijete u uticnici je bolja od svega sto mozete priustiti za 1000E i manje...
Rekao sam svoje licno misljenje, zamolio bih da se ne pravi kanonada postova na temu kako ovaj ili onaj sajt na netu prica nesto sasvim drugacije... jer on i postoji tu da bi pricao to drugacije da bi se te sprave prodavale... bez obzira sto ne rade skoro nista.
pozdrav
bogi