View Single Post
Old 23-11-2010, 04:38 PM   #10
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Studiji sa trakasima...?

Quote:
Originally Posted by roginator View Post
pa vidi ,,, tvrdim na temelju iskustva koje imam jos od 1991 kad sam radio sa magnetofonima na radiju .. i ovoga sta danas radim!!!

manje vise nitko ne snima na traku preko + 3-5 db i to je ako mene pitas dovoljno!!!!
Pa naravno da retko ko snima na traku preko tih vrednosti, ali... postoji razlika između snimanja +3/+5dB kad radi? 8/16/24 multichannel (i posle sabira? te vrednosti) i kad radi? sve ITB pa istrpa? stereo mix na 2-ch traku. Ili gre?im?

Ako ka?e? da 2-track ITB mix koji se printa na 2-ch traku svakako zvuči bolje... ja ne znam ?ta znači "bolje".

Quote:
a za 3-4 db u + i nije potreban neki headroom na masini ..tako da apsolutno ne zelim raspravljat o headroomu analogne snimalice! .. jer ove sve naprave .. A80, 807, C270 mogu puuno vise, ali PITANJE JE MOZE LI TRAKA!!!!

naravno da moze ali drasticno mjenja bandwith i zvuk... znaci traka nema headrooma!!!!... jedno je przit traku a drugo snimiti sa ukusom!!!
Hteli-ne hteli moramo da pričamo o tome, po?to mladi ljudi očekuju da im ITB stereo miks "progleda" kad izađe u analogni domen i prođe kroz "traku".

U tom smislu, tvoje insistiranje na dobitku od 2-ch ITB miksa koji je pro?ao kroz "traku" shvatam vi?e kao marketin?ki potez nego kao stručni savet. Ne tvrdim da dodatni kvalitet ne postoji, ka?em da je minoran (i nesiguran/nejasan) u odnosu na eventualno ulaganje.

Quote:
mekanije za mene znaci sa sta manje peakova u mixu ... da sve to ne strsi!!!
a fokusirano mi je vise izraz za vise detalja koje magnetofon prilikom usnimavanja napravi na traci .... magneto kompresija... sto nije oximoron jer je to i djelom poanta snimanja na traku danas!!!

manje pikova (fino popeglano) ... vise detalja (zahvaljujuci magnetu i air kompresiji) = meknije - fokusiranije!!
:shock :

Mo?da se radi o terminologigji, ali otkad se bavim zvukom smatram da pikovi (tranzijenti) simbolizuju detalje...

Pozdrav,

Vasa