Quote:
Originally Posted by awacs
Da, ja te krivo citiram
Glede headrooma, trake i svega ostalog - radio sam u studiju u kom su bili paralelno vezani Revox B77 i Studer A810. Sa istom trakom (ne istim tipom trake, nego sa dve polovine iste trake) B77 je počinjao da prducka znatno pre Studera. Lično štelovao oba magnetofona, pa zvao majstora da ih on šteluje, pa tako sve redom. Ne kažem da se nisam dobro zabavljao, ali čim je u studio stigao AIWA Excelia DAT zaboravio sam na tu vrstu zabave.
Ne razumem se u elektroniku ama baš ni malo (moje poznavanje je statističko), ali kad mi neko kaže da headroom ima više veze sa trakom nego sa trakašima imam utisak da me taj ubeđuje kako output električne gitare više zavisi od kabla nego od drveta i pickupa.
...........
|
Nisam neki strucnjak za magnetofone ali se prisecam ponecega:
Nista nije cudno da se headroom razlikuje od glave do glave, ne samo od trake do trake... sama konstrukcija glave je na bazi feromagnetnog materijala, sa namotajima kojih moze biti vise ili manje, sa gap-om ovim ili onim... te konstrukcijski se moze obezbediti da neka glava moze vise da "izdrzi" a druga manje... a ako ne postoji standard po kome se to pravi, a nagadjam da ne postoji... onda da... moguce je da headroom zavisi i od konstrukcije/izrade glave kao i od podesavanja struje biasa itd.
pozdrav
bogi
p.s. drugim recima traka je damo jedan od medijuma kroz koga provlacite vase mikseve... pri tom na zvuk utice i elektronika u magnetofonu kao i tipovi glava, ukljucujuci i naleganje trake, mehanicke karakteristike.... sve pomalo... tako da nije lako dobiti identicne rezultate razlicitim masinama pogotovo ako masine nisu fabricki podesene i nove novcate... (cak i tada ce se pojedini komadi minimalno razlikovati)